Korszakváltás Tokajon: kevesebbet fizetnek a rossz szőlőért

2014.09.12. 16:55

Idén kevesebbet fizet a Tokaj Kerház a rossz minőségű szőlőért, de nagyjából ugyanannyi szőlőt tervez átvenni, mint tavaly. A sárgamuskotály szőlő felvásárlását szeptember 15-én kezdik meg. A prémium borok előállítására alkalmas alapanyag biztosításához szükséges termelési és szüretelési módszerek elterjedése érdekében a társaság differenciált árazási rendszert vezetett be.

Szeptember 15. és 21. között a társaság kizárólag 100 százalékban egészséges, botritisz (nemes penész) fertőzéstől mentes szőlőt vesz át, kilogrammonként 110 forintos áron. Ezt követően szeptember 22-től az ún. nagyszüreti időszak zárásáig a Tokaj Kereskedőház külön átvételi árat hirdetett meg az egészséges szőlő; a 23 mustfok alatti botritiszes termés, valamint a 23 mustfok feletti botritiszes vagy töppedt késői szüretelésű szőlő átvételére.

A furmint és a hárslevelű szőlőfajták szedése a sárgamukotály szüretet követően kezdődhet el, majd a szüreti időszakot a késői szüretelésű szőlő és az aszúszem felvásárlása zárja. Az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos időjárása komoly kihívás elé állította a helyi termelőket. A Tokaj Kereskedőház új árstruktúrája azoknak a termelőknek kedvez, akik hajlandóak szelektálva szüretelni, a társaság differenciált áraihoz igazodva. Mivel a botritizálódás már elkezdődött, a Tokaj Kereskedőház célja, hogy a termelők 23 mustfok feletti szőlő szüretelésére törekedjenek. Ugyanis a 23 mustfok feletti botritisszes szőlő a minőségi borkülönlegességek előállítására is alkalmas.

Ehhez igazodva a Tokaj Kereskedőház kilogrammonként 150-250 forint közötti összeget fizet a termelőknek. A társaság úgy döntött, hogy éretlenül aszúsodni kezdő, tehát alacsony mustfokú, de botritisszel fertőzött szőlőt is felvásárol szerződött partnereitől. Az ilyen alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas. Ebből a megfontolásból a Tokaj Kereskedőház ezért a szőlőért, a jó minőségű alapanyaghoz képest alacsonyabb, kilogrammonként 60 forintos felvásárlási árat kínál.