És akkor eljött az állam, hogy megmentsen

Ez történt a gazdaságban az év 37. hetében

2014.09.14. 16:54
Ezermilliárdot fizethetnek vissza a bankok az adósoknak, Orbán szerint egy ország fog osztani és szorozni. Az állami cégeknél még mindig áll az élet, a politika viszont nem pihen, jönnek ki az új jogszabályok. Az állam ellen vívott banki perekben egyelőre inkább a pénzintézetek állnak vesztésre, Norbi Agassival erősítené az Update-részvények jó hírét, a NAV már megint sokakat kelepcébe csalt.

Folytatódott a héten a bankok és az állam háborúja. Több pénzintézetnél elhalasztotta a bíróság a döntést, néhányan buktak, páran részlegesen pert nyertek az állam ellen.

A vita azon ment, tisztességesen jártak-e el a bankok a devizahiteles szerződések megkötésekor. Figyelmeztettek minden veszélyre? Átláthatóak voltak a szerződések? Elvárható volt egy átlagos adóstól, hogy megértse? (Olvasóink többsége szerint nem volt elvárható.)

Vesztett a TakarékBank, a Pannon Takarék, a Rajka és Vidéke Takarék, elbukott az Erste  és a Raiffeisen is. Mások mellett elutasítottákaz MKB keresetét is. Részlegesen pert nyert a K&H, pár takarék és az Unicredit ügyében pedig halasztott a bíróság. Többen, köztük az OTP is az Alkotmánybírósághoz fordult: szerintük nem kérhetnek rajtuk számon visszamenőleg egy később meghozott szabályt, Rogán Antal szerint a bankok csak ravaszkodnak és az időt húzzák.

A csomag, amit ígértek

"Egy ország fog osztani és szorozni" - mondta pénteken reggel Orbán Viktor a készülődő devizahiteles csomagról, amelynek részleteivel aztán nap közben elő is álltak. A benyújtott törvényjavaslat szerint ezermilliárdot kell visszaadnia a bankoknak, és senki nem emelhet kamatot 2016-ig.

A 400 érintett banknak minden fogyasztói deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy 1,3 millió családot - nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt - érinthet.

Megjelentek az adósságfék részletei is, amelyik a további eladósodásnak állná útját, a rendelet szerint a törlesztő nem lehet több, mint a jövedelem fele, és korlátozzák, mennyi hitelt lehet felvenni.

MNB: Csak óvatosan

Közben már az MNB is jelezte, kész a forintosításra. Úgy vélik, elég rá az ország devizatartaléka, de azért kell az óvatosság. Pedig nem az óvatosság az első szó, ami mostanában a jegybankról eszünkbe jut: Matolcsy Györgyék szakítása a korábbi jegybanki felfogással elég sok veszélyt hordoz.

Kastélyokra, hangszerekre, alapítványokra, külföldi irodákra, irodaházakra költi azt a pénzt, amit többek közt abból szerez, hogy a forint gyengül, és a kamatok alacsonyak. Két és fél éve nem volt ilyen gyenge a forint, ez pedig a lakosság túlnyomó többségének nem jó.

Bár azt tulajdonképpen Matolcsyék is elismerik, amit költenek, az valójában közpénz, nem könnyű számon kérni a költekezést. Hétfőn mikor az ellenzéki pártok egy bizottsági ülésen szerették volna meghallgatni a jegybank magyarázatát, az MNB kifakadt és nem ment el. Szerintük az ellenzéki pártok korlátozni próbálják a függetlenségüket. Ugyanígy reagált a Fidesz is, a párt képviselői szintén nem vettek részt az ülésen. (Pontosabban volt, aki véletlenül elment, majd utólag szóltak neki a pártból, hogy nem kellene.)

Gáz, gáz, gáz

Bár az állami cégek továbbra sem köthetnek új szerződéseket, azért az élet nem állt le teljesen. Megint felpörgött a törvénygyár, temérdek jogszabályt módosít a kormány egy pénteken beadott csomagban. Kiderült például, hogy új gázkereskedő céget hoz létre az állam a már meglévő mellé, hogy miért, egyelőre nem tudni. A vezetőséget mindenesetre telepakolták MFB-s figurákkal, a székhelye is ott lesz.

Gázügyben egyébként is nagyok az izgalmak. Oroszoroszág minden törekvése ellenére életbe léptek az új orosz szankciók, amelyek valójában nekünk is eléggé fájnak. Közben pedig újra felerősödnek a félelmek: mi lesz, ha elzárják majd a gázcsapot?

Európa betárazott gázból, mi nem annyira, csak 56 százalékig vannak feltöltve a magyar kereskedelmi tárolók. Utólag még kevésbé tűnik jó ötletnek, hogy a kormány engedte, hogy utóbbi időkben feléljék a magyar készleteket, részben rezsicsökkentő céllal, részben offshore cégek gazdagodását segítve. (A héten egyébként kiperelték az MVM-ből az offshore gázos papírokat: az elsőfokú ítélet szerint ki kell adniuk a sokat vitatott MET-es ügylet dokumentumait.)

Nem annyira megnyugtató, hogy az ukránok szerint az oroszok trükköznek a magyar gázárral, és hogy erre az MVM még csak nem is reagál. Az ukránok azt állítják, az oroszok a magasabb magyar árakkal érik el, hogy ne adjunk gázt az ukránoknak. De az sem annyira megnyugtató, hogy a lengyelek azt állítják, irányukba máris ritkultak a szállítások, az oroszok pedig ezt el sem ismerik.

A Budapesti Értéktőzsde indexe pozitívban zárt, a Magyar Telekomot leszámítva mindegyik nagyobb papír erősödni tudott.

   37. heti záró 36. heti záró
BUX 18 691 18 591
OTP 4380 4425
Mol 12250 12 200
Richter 4195 4020
Magyar Telekom 373 381

A héten kiderült, még mindig gyenge, de azért javul a versenyképességünk. A javulást elsősorban a multiknak köszönhetjük, de nehéz hitelhez jutni és túl sok a hülye szabály. Nem csillapodik a nemzeti alkoholboltok körüli hírverés, miközben a kormány kitartóan, de nem túl meggyőzően tagad, addig egyre több helyről lehet azt hallani, hogy a kocsmáknál is korlátozhatják az alkoholt. Állítólag már a részleteken egyezkednek a Nemzeti Italboltok ügyében.

Szállás két személyre

Újra elkezdtünk lakást venni és utazgatni, soha még ennyi magyar nem nyaralt Horvátországban. Hozzánk is sokan jönnek, rengeteg orosz, kicsit kevesebb német, a vendéglátásból 6,7 milliárd forint folyt be, 233 millióval több, mint az elmúlt év júliusában. Volt olyan aki 1500 forintért foglalt szállást két személyre, és akadt, aki 880 ezerért.

Nagyot mentek a NAV ellenőrei: lebuktattak egy Bécsbe tartó telekocsist, hajnalig kocsmáztak, fagyizókba, luxusétterembe mentek, hogy adócsalókat fogjanak, piknikre hívtak néhány árust, hogy aztán megbüntessék, lecsapott a nagybani piacra is. Van olyan cukrászda, ahol a revizorok visszajáró vendégként már saját bögrét is kaptak.

Joghurt és gumigyár

Megérkezett a nagy eperjoghurt-feketelista, és megérkezett az Apollo gumigyár is Magyarországra. Az indiai cég beruházását néhány éve egyébként éppen a Fidesz fúrta meg, most a kormány 29 milliárd forinttal támogatja a beruházást.

Fontos pillanat jött el Schóbert Norbert életében, a magyar fogyásbiznisz eddig rövid o-val ismert alakja tőzsdére viszi cégét, az Update-et, reklámarcnak pedig a kiöregedett teniszezőt, André Agassit kérte fel. Szüksége is lesz a reklámra.

De vajon miért van szüksége reklámra egy állami cégnek, főleg olyanoknak, amelynek versenytársai sincsenek? Az LMP szerint csak azért, hogy a pénzt ellopják. Schifferék ezért betiltanák, hogy az állami cégek reklámozzanak.