19-en haltak meg a hibás GM-kocsik miatt

2014.09.16. 07:50

Ken Feinberg ügyvéd, az áldozatok kárpótlására létrehozott alap felügyelője hétfői bejelentése alapján eddig 19-en haltak meg a General Motors autóinak hibás gyújtáskapcsolói miatt – írja az MTI.

Feinberghezöt hét alatt 125 halálesettel és 320 sérüléssel kapcsolatos kárpótlási igény futott be, amelyek közül az ügyvéd 31-et ítélt jogosnak. A hibás GM-gyújtáskapcsolók miatt életüket vesztett emberek családjának egymillió dollárt fizet az alap, pótolja az áldozat halála miatt kiesett jövedelmet, az özvegyeknek és az eltartottaknak pedig 300 ezer dollárt utalnak át.

További négy embernek megbénult négy vagy két végtagja, kettős amputációt, agyi vagy súlyos égési sérülést szenvedett el. A sérültek 20-500 ezer dolláros kártérítést kapnak.

A legtöbb kárvallott huszonéves, aki az első autóját vezette. A GM korábban azt állította, hogy a gyújtáskapcsoló hibája miatt 13-an haltak meg. Az autógyártónál már egy évtizeddel ezelőtt is tudtak a hibáról, de ezt hivatalosan csak az idén februárban ismerték el. Az ügy miatt 2,6 millió autót hívtak vissza.

AGM ellen a 2009-es csődje miatt számos ügyben nem indítható felelősségre vonási eljárás. Egy szövetségi bíró most azt mérlegeli, hogy a mentesség érvényes-e a gyújtáskapcsoló esetére is. Az autógyártó egyébként 65 különböző okból az idén csaknem 30 millió járművet hívott vissza.