Így nem mehet tőzsdére a Norbi Update

2014.09.19. 16:52 Módosítva: 2014.09.19. 17:38

Az MNB mai határozatában kötelezte a Norbi Update-et a részvényértékesítési tájékoztatójának kiegészítésére. Amíg ez tart, azzal védik a befektetőket, hogy felfüggesztik a részvények értékesítését. A bejelentéssel egy időben az Update oldalára Norbi még a sikerről írt és reklámvideót posztolt.

A jegybank csütörtökön jelentette be, hogy befektetői és sajtóinformációk alapján megvizsgálja, hogy a cég tőzsdei bevezetésre készített úgynevezett kibocsátási tájékoztató minden fontos információt tartalmaz-e? Ez azért fontos, mert azok, akik vásárolni akarnak a részvényből, ebből a tájékoztatóból tudják meg, hogy pontosan mi is az, amit vesznek. Leegyszerűsítve: kicsit olyan ez a tájékoztató, mint egy szórólap, amiben az apró betűs rész tartalmazza a vevők kockázatait. 

MNB: Ki kell egészíteni a tájékoztatót

Ezzel az utóbbi résszel voltak gondok Schobert cégénél. Az MNB most azt mondja, hogy a tájékoztató engedélyezése és a mostani elsődleges értékesítés között eltelt időben több olyan információ derült ki, amik miatt ki kell egészíteni a tájékoztatót.

Amíg ez nem történik meg, addig nem lehet árulni a részvényeket. A legfontosabb ezek közül, hogy kiderült: az Update védjegyet a tőzsdére lépő cégbe apportálják ugyan, de ez az apport nem lesz végleges. Schobert ugyanis nem tett kötelező érvényű nyilatkozatot arról, hogy az apportot végrehajtja.

Schobert hétfő délután 16.00-ig kapott időt arra, hogy benyújtsa a kiegészítést. Az MNB az új tájékoztató közzétételéig azonnali hatállyal felfüggesztette a részvények eladását.  Ez Schobertnek azért is rossz hír, mert a korábban nyilvánosságra került problémák miatt a jegybank valószínűleg nem fogja hanyatt-homlok kiadni az új tájékoztatót. 

Sőt, már a mostani közleményben is figyelmezteti az eddigi vásárlókat, hogy a törvényben meghatározott ideig visszavonhatják jegyzési nyilatkozatukat.

Norbi Update: Küldjük a kiegészítést

A Norbi Update Igazgatótanácsa szerint a 2019-ig szóló térítésmentes védjegyhasználat már előre jelezte a tulajdonos és a cég közötti korrekt üzleti viszonyt, és meggyőződésük, hogy Schobert Norbertnek a védjegyek jelképes értéken történő tulajdonba adásáról szóló nyilatkozataa részvényesek és a piac számára tovább erősítette az tájékoztatóban már közzétette eredeti szándékát.

A cég szerint azzal, hogy egyértelművé vált, hogy jelképes értéken került sor a tulajdonba adásra, a részvényesek még kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

A cég ezért rövid időn belül elküldi az MNB-nek a tájékoztató kiegészítését, amelyben várhatóan kérni fogja a részvényértékesítési időszak meghosszabbítását is – és várja annak elfogadását.

Schobert egyébként Facebookon is reagált a hírre: