Már a gázcsapok elzárására készülünk?

2014.09.23. 14:42 Módosítva: 2014.09.23. 14:43

Érdekes módosítást adott be egy kormánypárti képviselő a gáztörvényhez hétfőn. Kimondják, hogy az úgynevezett közvámraktárként üzemeltetett földgáztárolóban elhelyezett gáz tulajdonjogának átruházása nem minősül engedélyköteles tevékenységnek, nem kell hozzá kereskedelmi engedély. A Mengyi Roland (Fidesz) által benyújtott indítvány kimondja azt is, hogy a közvámraktárként üzemeltetett földgáztárolóban elhelyezett földgáz tulajdonjoga szabadon átruházható.

A javaslat biztosítja, hogy az Energiahivatal azért rálásson a mozgásokra, a tárolókban a földgáz tulajdonjogának átruházásáról és a közvámraktári földgázkészlet-változásokról a hivatalt tájékoztatni kell. A törvény elfogadása esetén a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A módosítás összefüggésben lehet azokkal a korábbi sajtóinformációkkal, miszerint a Gazprom is igénybe venné a hazai tárolói infrastruktúrát, és további félmilliárd köbméter földgázt hozna Magyarországra. Ezt aligha tenné, ha nem számolna az ukrán tranzit leállásával. Erősítik ezt a feltételezést, azok a hírek is, amelyek szerint Gazprom a Szlovákián keresztüli szállításokat már igyekszik átterhelni az Északi Áramlat vezetékre.

Nem érdektelen az ügy szempontjából az sem, hogy Orbán Viktor éppen hétfőn folytatott megbeszélést Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával Budapesten. A téma többek között a téli gázellátás volt, az MTI híre szerint. Az ukránok egy ideje már ijesztegetnek azzal, hogy az oroszok - akárcsak 2009-ben - ezen a télen is elzárhatják a gázt, az orosz fél azonban kitartóan cáfolt.

A hazai tárolókban szeptember közepén nagyjából 3,6 milliárd köbmétert földgáz volt, ez durván 60 százalékos telítettségnek felel meg, ez az érték október közepére akár 4 milliárd köbméterre is nőhet, ehhez jöhet még hozzá a Gazprom félmilliárdja. Ez a teljes kapacitáshoz képest még mindig nem elképesztően sok, akár 6,2 milliárd köbmétert is tárolni tudnánk, amelyből adott esetben szomszédos országokba, Horvátországba, Romániába és Szerbiába is tudnánk szállítani.

Magyarországra a Testvériség (Brotherhood) vezeték egy leágazásán érkezik a felhasznált gáz túlnyomó része, jól látszik a térképen, miért tenné könnyebbé a helyzetet, ha a szaggatott vonallal jelölt Déli Áramlat (South Stream) is megépülne.
Magyarországra a Testvériség (Brotherhood) vezeték egy leágazásán érkezik a felhasznált gáz túlnyomó része, jól látszik a térképen, miért tenné könnyebbé a helyzetet, ha a szaggatott vonallal jelölt Déli Áramlat (South Stream) is megépülne.
Fotó: wikipédia

A tárolók töltöttsége egyébként nem minden, a hazai fogyasztás nagyon nagy mértékben függ az időjárástól, míg egy tavalyihoz hasonló enyhe telet különösebb gond nélkül átvészelnénk, egy keményebb tél esetén már merülhetnek fel problémák, ha csakugyan megszűnik a gázszállítás Ukrajna irányából. A tárolók napi kitárolási kapacitása ugyanis véges, még akkor is bizonyos korlátozásokra lehet szükség a felhasználásban, ha egyébként sok gáz van a tárolókban.