Eddig 20 állampolgárság-csalót kaptak el

2014.09.25. 14:17
Nincsenek csalások a kettős állampolgársággal kapcsolatban, hiszen elképesztően keveset derítettek fel eddig, érvelt Németh Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság ülése után. Emellett szerinte attól a Miniszterelnökségtől kellene adatokat kérnünk, amely korábban letagadta, hogy egyáltalán léteznek.

A kormány nagyon hatékony az egyszerűsített állampolgárságok kiosztásánál, az eddig kiadott 622 ezer egyszerűsített honosításnál eddig csak 20 esetben vonták vissza az állampolgárságot – mondta el Németh Zsolt, miután befejeződött a nemzetbiztonsági bizottság ülése. Azt is elmondta, hogy eddig összesen 100-200 feljelentés történt a konzulátusokon, amiben vizsgálódnak.

Megkérdeztük Németh Zsoltot: akkor miért nem nyilvános, hogy melyik településen mikor hány kérelmet adtak be? Erre azt mondta, hogy ő a nyilvánosság pártján áll, de ezt Miniszterelnökségtől kellene megkérdezni. A Miniszterelnökség korábban azzal utasított vissza minket, hogy nem állnak rendelkezésre ezek az adatok. Most mindenesetre elkértük tőlük megint.

Németh: Az Index cikke kútmérgezés, része a kampánynak

A valaha volt leghatékonyabb szabályok közt

Ez egyben azt jelenti, hogy a kormány szerint 0,003 százaléknyi csaló tudott átmenni lassan 4 év alatt azon rostán, hogy mutasson egykor Magyarországon élt őst, és tudjon egy kicsit magyarul. Ha ez igaz, akkor ekkora csalási aránnyal valószínűleg a több mint ezeréves Magyarország történetének egyik legjobban sikerült törvényét létrehozni az egyszerűsített honosítás laza szabályozásával is.

Ezért Németh szerint nem is kell módosítani a mostani szabályozáson, inkább „a jogalkalmazást kell módosítani", amihez ők minden segítséget megadnak majd.

Az egész ügy az Index cikkeivel robbant ki, amikben leírtuk, hogy:

  • Csak Ukrajnából több tízezres nagyságrendben jöhettek hamis papírokkal új magyar állampolgárok. Ők nem valódi magyarok, hanem ukránok, oroszok, akik ősöket fabrikáltattak maguknak, és megvették azokat a falusi, kisvárosi polgármestereket, ahol nyelvtudást kellett igazolni.
  • A szervezők mindennek megkérték az árát, 5–30 ezer euróért (1,5–9,4 millió forintért) intéztek el egy kérelmet.
  • A hamisított ősökkel ellátott kérelmezőknek óvatos becslés szerint is legalább 80 százaléka simán megkapta magyar állampolgárságot.
  • Bemutattunk magyar állampolgárságot reklámozó hirdetést is, amiben kiemelik, hogy nem kell magyar ős vagy nyelvtudás.
  • A maffia korrupt falusi, kisvárosi polgármestereket fizetett le, később a szigorítás után hivatalnokokat. A rendőrök nemrég pont az esküvőjén kapcsoltak le egy nőt, aki hivatalnokként rengeteg kenőpénzt fogadott el az állampolgárság-bizniszben.
  • Az állampolgárság mellett a magyarországi nyugdíjjogosultsággal is csalnak.
  • Akadnak csaló-csalók is, akik beszedik a pénzt a csalás ígéretével, de nem szereznek papírt a megrendelőnek, hanem lelépnek.
  • Eközben a csalástól félő hivatalnokok valóban magyar származású határon túliak kérelmeit is visszautasítják, nehogy hibázzanak, a tisztességes kérelmezők tehát hátrányt szenvedhetnek emiatt.
  • Nem csak oroszok és ukránok, szerbek is vásárolnak kamumagyarként állampolgárságot.

Eltűntek a titkosszolgálatok, de most a külhoni magyarokat támadjuk

Németh Zsolt beszélt még a kútmérgezésről is, és hogy mekkora többséggel szavazták meg egykor a törvényt. A külföldi titkosszolgálatok támadásáról viszont ő már nem akart beszélni, mert arról neki nem mondtak el semmit. Elsőre még Semjén Zsolt fedte fel, hogy a külföldi titkosszolgálatok azért hoztak létre cégeket oroszok, ukránok és szerbek magyar állampolgársághoz juttatására, és azért vezették meg az Indexet, hogy az igazi magyaroknak nehezebb legyen.

Emellett a hazaárulózás is eltűnt a kormányzati kommunikációból, helyette már inkább azt erőltette Németh, hogy a kampányidőszak miatt jelenhetnek meg olyan cikkek, hogy nem tökéletes a szabályozás. Ráadásul szerinte a határon túli magyarokat támadják a cikkeink, azt azonban nem árulta el, hogy ezt pontosan miből olvasták ki.