Az áfacsalók miatt bajban vannak a tejesek

2014.09.26. 07:43 Módosítva: 2014.09.26. 07:45

A jelenlegi tejpiaci anomáliák nagy részét - így például a termelői ár zuhanását - azon termékek forgalomba hozatala okozza, amelyek után elcsalják az áfát, állapították meg a szakemberek az elmúlt időszakban tartott többszöri tárcaközi egyeztetésen - írta a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában Nagy István, a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára elmondta: egyes nagykereskedők - a laza szabályozás miatt - nem tesznek eleget adófizetési kötelezettségüknek és figyelmen kívül hagyják az élelmiszerbiztonsági előírásokat is.

Ezért az egyeztetéseken javasolták, hogy tejkereskedelmi tevékenységet csak előzetes regisztrációval lehessen végezni. Felvetődött, hogy a piac megtisztulásáig átmeneti mentességet kérhetne az ország a főbb uniós szabályok alól - tette hozzá.

Elmondta, hogy a kamara szerint automatikusan hamisított terméknek kellene minősíteni minden élelmiszert, amelynek nyomon követhetősége kétségessé válik. Az államtitkár beszámolója szerint felvetődött az is, hogy a tejszállítmányok egyedi követhetőségére is ki kellene dolgozni egy rendszert - olvasható a napilapban.