Eladják a szlovák-magyar gázvezetéket

2014.09.30. 12:30

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése döntött a Magyar Gáz Tranzit Zrt. 49,98 százalékos tulajdoni hányadának értékesítéséről. Az MVM Zrt. a magyar-szlovák összekötő földgázvezeték építéséért és üzemeltetéséért felelő társaságban lévő részesedését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vásárolja meg 3,75 milliárd forintért a Magyar Állam javára. A tranzakcióra az EU harmadik energiacsomagjában lévő tulajdonosi szétválasztási szabályok miatt volt szükség.

A tranzakció és a kormányhatározat végrehajtásával, valamint a rendszerüzemeltetői tanúsítás megszerzésével a Magyar Gáz Tranzit megkezdheti a kereskedelmi üzemet. A 3,75 milliárdos értéket az Ernst&Young vagyonértékelése alapján állapították meg.

A magyar-szlovák gázvezeték a tervezett uniós szintű észak-déli gázfolyosó fontos elemeként majd összeköttetést biztosít a nemzeti földgázvezeték rendszerek között Lengyelországtól Horvátországig. Az új, kétirányú, magyar-szlovák nagynyomású összekötő földgázszállító vezeték összesen 111 kilométer hosszú – ebből 92 km magyar területen, míg 19 km szlovák területen fut – és az éves szállítási kapacitása szlovák-magyar irányban 4 milliárd köbméter évente, magyar-szlovák irányban pedig 1,6 milliárd köbméter évente.

A vezeték a magyar földgázszállító vezetékrendszert köti össze a szlovák vezetékrendszerrel, két végpontja Vecsés, illetve a szlovákiai Felsőzellő (Veľké Zlievce). A 2011 januárjában megkötött magyar-szlovák kormányközi megállapodást követően a Magyar Gáz Tranzit ZRt. és szlovák partnere, az Eustream a.s. 2012. május 17-én kötött Közös Beruházási Megállapodást a projekt 2015-re történő kereskedelmi forgalomba állításáról, valamint rögzítették annak feltételrendszerét és műszaki paramétereit.

A beruházás teljes összege mintegy 150 millió euró, amelynek egy részét az Európai Unió finanszírozza az Európai Energiaügyi Gazdaságélénkítő Program keretében. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. - mint az MFB Invest Zrt. tulajdonosa - is részt vett a beruházás finanszírozásában. Ennek részeként 2012 júliusában az Európai Beruházási Bank (EIB) 75 millió eurós hitelszerződést kötött az MFB-vel. A próbaüzem indulása ugyan csúszott a vezetéken, korábban lapunknak az MVM azt mondta, az nem befolyásolja majd a kereskedelmi üzem indulását.