Kicserélné otthon a régi ablakokat? Kérjen rá pénzt a minisztériumtól

2014.09.30. 12:11

Otthon Melege Program - ez a neve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ma meghirdetett pályázatának, 1,1 milliárd forintot osztanak szét lakások homlokzati nyílászáróinak cseréjére, hogy csökkenjen az épületek energiavesztesége. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást a Zöld Beruházási Rendszer keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.

Kik indulhatnak? A Portfolio azt írja, a pályázaton azok a magánszemélyek vehetnek részt, akik a pályázattal érintett lakóépület tulajdonosai és azt életvitelszerűen lakják. Pályázatot benyújtani legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező lakás korszerűsítésére lehet.

A pályázattal elnyerhető támogatás intenzitása legfeljebb az elfogadott elszámolható költség 40 százaléka lehet, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás nyílászárócsere esetén bruttó 450 000 forint, míg a lakások nyári hővédelmének javítását célzó, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével kombinált nyílászárók cseréje esetében legfeljebb bruttó 520 000 forint lehet.

Hogyan és mikortól lehet pályázni? A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet beadni ügyfélkapus regisztrációval. A pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet.

Fontos, hogy támogatást a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett projektre nem lehet igényelni, illetve a pályázat beadását megelőzően kicserélt vagy felújított nyílászárók esetében állami támogatás nem igényelhető. Nem nyújtható be a pályázat meglévő lakás bővítésével, átalakításával, átépítésével megvalósuló beruházásokra sem.

Részletes, kivitelező által készített költségterv, illetve szerződés, valamint tételes elszámolás kell, mert csak ezen számlák alapján kérhető a támogatás utólagos kifizetése. Ha elfogy a pénz, a pályázat felfüggesztéséről vagy lezárásáról a felfüggesztést/lezárást megelőző 24 órán belül az NFM és a Pályázatkezelő hivatalos honlapján közleményt tesz közzé.