Paypass mehet? Mehet, csak nem nálunk

2014.09.30. 11:39

Egyre több kártyát használhatunk paypass-szal, a fizetési kártyák 30 százaléka, vagyis 2,7 millió darab már rendelkezik ezzel a funkcióval. Miközben az ilyen kártyák száma 22 százalékkal nőtt, a paypass-os POS-terminálok száma csak 8 százalékkal, összesen 91 ezer darab ilyen terminál van, ami az összesnek kb. a 42 százaléka, derül ki az MNB starisztikájából.

Az idei év második negyedében folytatódott az elektronikus tranzakciók forgalmának emelkedése, az ATM-ek száma nem változott érdemben. Az úgyneveztt virtuális kártyák száma a korábbi időszakok gyors növekedése után a második negyedévben nem nőtt tovább, 630 ezer darab ilyen van forgalomban.

Míg a fizikai elfogadóhelyek és az ott üzemelő POS-terminálok száma nem változott érdemben, az internetes elfogadóhelyek száma 12 százalékkal emelkedett, így már több mint 5400, a hazai bankok által a fizetési forgalomba bekapcsolt webáruházban lehet kártyával fizetni. A fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom 2014. első felében a tranzakciók száma és értéke alapján egyaránt 15 százalékkal nőtt 2013. azonos időszakához képest, eközben a kártyákkal lebonyolított készpénzfelvételek száma 11 százalékkal csökkent, míg összértékük 5 százalékkal emelkedett ebben az időszakban.

Sokkal nagyobb összeget költünk el készpénzben, mint kártyával, durván két és félszer annyit. A káryás vásárlások száma azonban nagyjából háromszorosa a készpénzfelvételi tranzakciók számának. A tranzakciók jelentős részét adó belföldi forgalomban a vásárlási tranzakciók 6800 forintos átlagértéke nem jelent emelkedést 2013 első félévéhez képest. Az ingyenes készpénzfelvétel hatása azonban érezhető, a belföldi készpénzfelvételek átlagértékének emelkedése tovább folytatódott, a közel 58 ezer forintos átlag 18 százalékkal magasabb a 2013. első félévi értéknél.

A deviza átutalások száma 2 százalékkal 2,4 millió darabra csökkent, míg értékük 5 százalékkal emelkedett. Ennek megfelelően a forint átutalások átlagértéke 10 százalékkal (237 ezer forinttal), a deviza átutalásoké pedig 8 százalékkal (1,2 millió forinttal) emelkedett az előző év első feléhez képest. Az idén az első negyedévben a hazai kibocsátású fizetési kártyákat érintő kevesebb, mint négyezer visszaéléssel összesen 131 millió forint kár keletkezett.

A visszaélések többsége (63 százaléka) a kártya fizikai jelenléte nélküli tranzakciókhoz kapcsolódik. A további főbb visszaélési kategóriák a hamisított valamint az elveszett és ellopott kártyákkal okozott visszaélések. A visszaélések jelentős része – az első negyedévben a 80 százaléka – továbbra is a nemzetközi tranzakciókban történik. A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett 406 darab visszaélésből összesen 11,5 millió forint kár származott.