Megismételte a fenyegetést Brüsszel

95468826
2014.10.01. 14:11

Továbbra is nagy az esélye annak, hogy Magyarország visszakerül az uniós szégyenpadra, mivel nem csökken elég gyorsan az államadósság – derül ki az Európai Bizottság legújabb elemzéséből. Igaz, a fenyegetés most valamivel puhább, mint legutóbb, írja a Portfolio.hu. Ha újra túlzottdeficit-eljárás indul Magyarország ellen, akkor bizonyára le fogják állítani az EU-s források folyósítását.

„Az Európai Bizottság tavaszi prognózisa alapján további strukturális erőfeszítések szükségesek a Stabilitási és Növekedési Egyezmény megelőző szabályának betartása, valamint az adósságcsökkentési előírás teljesítése céljából. (...) Amennyiben az Európai Bizottság korábbi előrejelzéseinek megfelelnek majd a tényleges adatok, akkor elképzelhető a túlzottdeficit-eljárás újraindítása, további strukturális erőfeszítések elmaradása esetén" – áll a dokumentum összefoglalójában.

Az EB szakértői viszont utalnak rá, hogy a vártnál kedvezőbb GDP-bővülés, és a nyáron megvalósított kisebb költségvetési kiigazítás a kedvező lépések. Viszont azt is megállapítják, hogy "egyik intézkedés sem helyettesíti a valódi költségvetési konszolidációs törekvéseket, amelyek a határozottan csökkenő adósságpályához szükségesek."

Most egyébként ilyen pályát jósolnak a magyar államadósságnak Brüsszelből, különböző valószínűségek mellett:

adósság.png

Az NGM nagyon optimista

„Az ESA 2010 szerinti adósságmutató a 2013. év végére a GDP 77,3%-ra csökkent az előző év végi 78,5%-ról. A tendencia folytatódik, 2014-re is csökkenést prognosztizálunk: várhatóan 76,9%-ra csökken az adósságmutató" – írta ma egy közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium.