Jobban tetszik az IMF-nek Magyarország

2014.10.07. 17:10

Javultak a kelet-európai régió gazdasági kilátásai a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb, World Economic Outlook jelentése szerint. Részben például pont Magyarország miatt – írja a Portfólió. Hazánk ugyanis a korábban gondoltnál erősebb növekedést produkálhat 2014-ben és 2015-ben is.

A Nemzetközi Valutaalap szakértői enyhén pesszimistábban ítélik meg a globális gazdaság kilátásait és egyúttal növekvő kockázatokat látnak.

Mindezek fényében még inkább kedvezőnek tűnik az IMF feltörekvő európai régióról kiadott friss véleménye. Ezek szerint ugyanis a Magyarországot is magában foglaló térség növekedése - bár egyenetlen - jobb lehet idén, mint arra áprilisban számítottak, míg a 2015-ös növekedési prognózist változatlanul hagyták. Így a régió egésze a tavalyi 2,8 százalékos GDP-növekedés után idén 2,7 százalékkal növekedhet, jövőre pedig 2,9 százalékkal.

Az idei növekedési prognózis javítása néhány ország vártnál jobb teljesítményével függ össze az IMF szakértői szerint, az egyik ilyen épp Magyarország.

  • a magyar növekedés 2,8 százalékos lehet a jelentős monetáris lazításnak és a magasabb állami kiadásoknak köszönhetően
  • a lengyel gazdaság 3,2 százalékkal bővülhet 2014-ben a felfutó beruházások és a munkanélküliség csökkenése miatt
  • Törökország gazdasági növekedése 3 százalékra lassulhat a korábbi 4 százalékról
  • a délkelet-európai régióra szintén lassabb növekedés vár

Magyarországgal kapcsolatban az IMF szakértői azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a növekedés 2015-ben 2,3 százalékra lassulhat a szigorúbb monetáris és fiskális feltételek következtében.

Az IMF szakértői tavasszal még azzal kalkuláltak, hogy a magyar gazdaság idén 2 százalékkal, jövőre pedig 1,7 százalékkal bővül. Ehhez képest jelentős javítást hajtott végre az IMF a magyar növekedési számokban.

Ami még változott a Magyarországra vonatkozó előrejelzésben:

  • az inflációra vonatkozó prognózisát csökkentette az IMF (2014-ben 0,3 százlékos, 2015-ben 2,3 százlékos éves fogyasztói árindexet várnak)
  • kisebb folyó fizetési mérleg többlettel kalkulálnak
  • a munkanélküliségi ráta gyorsabb csökkenését várják (2015-ben 7,8 százalék lehet)

Az IMF prognózisának felülvizsgálatát a kormány sem hagyhatta szó nélkül. Kurucz Éva kormányszóvivő közleményben reagált a szebb magyar növekedési kilátásokra. Ezek szerint "működik a magyar modell - már az IMF is jelentősen javította a magyarországi növekedési előrejelzését". "A Nemzetközi Valutalap is kénytelen elismerni, hogy a magyar modell működik. Megszorítások nélkül is lehetséges a tartós gazdasági növekedés, csökken a munkanélküliség és nő a pénzügyi stabilitás" - kommentálja az IMF jelentését a magyar kormány. A közlemény megemlíti, hogy már a negyedik éve 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány.

A feltörekvő európai régióra leselkedő legnagyobb kockázat a piaci turbulencia visszatérése és a gyengébb euróövezeti kilábalás. A régió egyes országai egyúttal magas külső adósságuk miatt is kiszolgáltatottak a negatív sokkoknak. Ezeket a kockázatokat azonban mérséklik az Európai Központi Bank legutóbb bejelentett intézkedései.

Az IMF szakértői azt javasolják, hogy miközben a kilábalás folytatódik, addig a költségvetési politikák konszolidációt hajtanak végre, ezért a monetáris- és árfolyampolitika rugalmas kell legyen, hogy az adott ország a feltételektől függően reagálni tudjon az új piaci és gazdasági feltételekre.

A magánszektor adósságleépítésének segítése hozzájárulhat a nemteljesítő hitelek állományának leépítéséhez és a hitelkihelyezés növekedéséhez. Az IMF szakemberei fontosnak tartják a munkaerőpiacok reformját, az üzleti környezet javítását, valamint a versenyképesség javítását a potenciális növekedés érdekében.