Nem pörgött az export augusztusban

2014.10.09. 10:04

A KSH adatai alapján Magyarország augusztusban 4,1 százalékkal kevesebbet exportált és 0,5 százalékkal kevesebbet importált, mint egy évvel korábban. Így még mindig 270 millióval többet exportálunk, mint amennyit importálunk.

Az augusztusi kivitel 79, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le. Az előző hónapban, júliusban az export euróban számolt értéke9,2, az importé 9,0 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az első nyolc hónapban a kivitel 4, a behozatal 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi mérlegtöbblet 4,035 milliárd euró volt, alig 10 millió euróval több a tavaly január-augusztusinál.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a magyar külkereskedelmi aktivitás hirtelen esése, csakúgy mint az ipari termelésé, csupán az Audi gyárleállás egyszeri hatása. Az import 0,5 százalékos csökkenése szintén az Audihoz köthető, mivel az autógyártó cég nagyrészt import alkatrészekből dolgozik. Az elemző szerint az augusztusi adatok azt mutatják meg, hogy a magyar gazdaság rendkívül kiszolgáltatott az egyes gazdasági szereplők aktivitásának.

Balatoni András, az ING elemzője is úgy vélte, hogy részben az augusztusi autóipari leállás okozta a jelentős exportcsökkenést. Balatoni az MTI-nek elmondta: a belső kereslet növekedése továbbra is hajtja az importot, amelynek bővülése meghaladhatja az exportnövekedést, így a következő hónapokban csökkenhet a külkereskedelmi mérleg többlete.