Ez történt a gazdaságban az év 41. hetében

A hét, amikor semmit nem rontottak el

Ez történt a gazdaságban az év 41. hetében

2014.10.12. 09:40 Módosítva: 2014.10.12. 09:41

Az önkormányzati választások jelentőségét nem lehet alulbecsülni, hiszen itt dől el, milyen pozíciókban helyezik el a pártok a politikai hátországuk fontos szereplőit. Ez az október eleji hét pedig éppen a választásuk előtti utolsó volt, így nem olyan meglepő, hogy a kormány nem akart nagy zajt csapni mindenféle nagyszabású döntésekkel. Ebben persze segített az is, hogy egy idei törvénymódosítás nyomán elég két héttel később beadni a költségvetést, pedig ezt egyébként mostanában kellene.

Csak Széles Gábor volt elemében

A kormány tehát – a fair bankrendszerről szóló törvény kidolgozása megkezdésének bejelentésén és a Csuvasfölddel folytatott együttműködés fokozásán túl – visszafogta magát, szinte tetszhalott állapotba került, és így nem is történt túl sok nagy dolog. Ez is jelzi, hogy mennyire az állam diktálja a ritmust a magyar gazdaságban.

Figyelemre méltó adatok viszont megjelentek bőven a héten.

  • Az ipar leállt augusztusban, havi alapon közel hat százalékkal esett vissza. A jelek szerint azért, mert az Audi visszafogta a termelést abban a hónapban.
  • Az utóbbi fél évszázad legalacsonyabb inflációjáról számoltak be szeptemberben: az árak 0,5 százalékkal csökkentek. Azért esett ekkorát az árindex, mert a cigi és pénzügyi szolgáltatások drágulása már nem érződik az éves változásban.
 

Mindenki kedvenc nemzeti nagytőkése, Széles Gábor ezen a héten sem fogta vissza magát. Arról beszélt az MTI-nek, hogy azon gondolkodik, 46 milliárd forintból légitársaságot indítana a frissen megszerzett sármelléki reptér mellé, ami "titkos terve szerint" később akár egy új nemzeti légitársasággá is válhatna.

A héten körbejártuk: 

Norbiéknak meg kellett elégedni 132 millióval

Több gyárról, cégről is hallhattunk jó híreket. A magyar navigációsszoftver-óriás, az NNG pedig Európa leggyorsabban növekvő cége lett, a rangos díjat korábban nem kapta meg magyar cég. Ha valakinek kedve volna valami hasonlót csinálni: ott voltunk Forbes konferencián, ahol bennfentesek mutatták meg, mit várnának egy startuptól ahhoz, hogy pénzt adjanak nekik.

A Honywell 3 milliárd forintos beruházást valósít meg Nagykanizsán (ennek negyedét mi adjuk), de örülhetnek a zalai matracgyártás hívei is egy félmilliárd forintos beruházásnak. A Nokia-Microsoft gyár bezárása miatt nagyot üresedett komáromi ipari park pedig egy lengyel alkatrészgyártóval, az Alumetallal bővül. És szénfronton is javítunk, hiszen végre újraindul a vasasi szénbánya a Mecsekben.

A tőzsdén inkább estek a részvények, az viszont sokakat meglepett, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-nek nem jött be annyira a részvénykibocsátás , mint az sokan várták volna. 800 ezer - 2,2 millió között sáv volt a lejegyzendő mennyiség (minél nagyobb az érdeklődés, annál több papírt bocsátottak volna ki az egyébként sokak által elég magasnak talált árfolyamon), végül csak 832 ezret adtak el. A Schobert házaspár így is keresett 132 millió forintot az ügyön.

   40. heti záró 41.heti záró
BUX 17 894 17 701
OTP 4140 4000
Mol 11940 11925
Richter 3955 4020
Magyar Telekom 365 348

A forintnak egyébként pompás hete volt, az erősödés még a múlt héten indult, amikor Varga Mihály arra utalt, hogy a kormány esetleg a forint erősödését szeretné.

Egész jól pörög a játékadó (az időarányosan tervezettnél folyt be a költségvetésbe), de ennél is érdekesebb, hogy Szerencsejáték Zrt. sorsjegyautomatákat telepítene a kocsmákból kitiltott félkarú rablók helyére; lóversenyre már most fogadhatunk számos kocsmában. Visszatérnek a letiltott netes fogadóoldalak is. Az osztályharcnak sincs vége: a horgászelit besöpörte a balatoni halat, a topmenedzser 25-ször többet keres a fizikai munkásnál, a kártyával fizetett borravaló pedig nem talál utat a pincérek zsebébe.

A Gazdasági Versenyhatóság kétszer felemelte tekintélyt parancsoló mutatóujját:

  • Vodafone sokszoros visszaesőként igen nagy, 110 millió forintos bírságot kapott, mert hirdetéseiből kifelejtett egy fontos információt.
  • A "Sweet Dreams alvásrendszert" pedig kamu gyógyhatással reklámozták forgalmazói, ők 25 millió forintot fizethetnek.

Nyugodjunk meg, lesz gáz

Az EU-Oroszország gazdasági háborúhoz már kezdünk lassan hozzászokni. Az oroszok rutinszerűen fenyegették a héten az Ukrajnának gázt viszonteladó kelet-európai országokat, köztük Magyarországot, és a Déli Áramlatot is jegelik. De azért annyira nem állunk rosszul náluk: a Gazprom magyar földön fog gázt tárolni, egyébként pedig orosz-ukrán befektetők vették meg a berentei és a tiszapalkonyai erőműveket.

Az orosz gazdaság közben egyre nagyobb bajban van, nagyrészt a putyini agresszió és az ennek eredményeként kapott európai-amerikai szankciók hatására. A tőke menekül kifelé, az év első kilenc hónapjában közel kilencvenmilliárd dollár oldott kereket – ráadásul lehet, hogy ennél sokkal több, mivel az adatokat hamisíthatják. Közben hatósági élelmiszerárakon gondolkodnak, és az alacsony olajár is fenyegeti az ország pénzügyi stabilitását.