Repülőn érkezett Paksra a fűtőanyag

2014.10.15. 07:58

A paksi atomerőmű fennállása során először történt meg, hogy légi úton szállították a telephelyére a működéshez szükséges friss nukleáris fűtőanyagot – írja szerdai cikkében a Napi Gazdaság az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) közlésére hivatkozva. Mint a szervezet tudatta, a légi úton való szállítás még szeptember 24-én hajnalban történt Oroszországból.

Az OAH megjegyezte, szigorú nemzetközi előírások és ajánlások figyelembevételével engedélyezte a mostani, repülővel történő szállítást. Ennek megvalósítása szerintük fontos mérföldkövet jelent, mivel a gyakorlatban is alkalmazható alternatív megoldást kínál a vasúti szállítás mellett, ezáltal növelve a paksi atomerőmű üzemanyag-ellátásának megbízhatóságát.

Az OAH már a nyár során arról számolt be, hogy dolgoznak a légi úton történő fűtőanyag-szállítás lehetőségének kialakításán. Erre az orosz–ukrán konfliktus adott okot, a nukleáris fűtőanyagot szállító vonat ugyanis eddig Oroszországból Ukrajnán keresztül jutott el Magyarországra. Korábban szakértők úgy becsülték, körülbelül háromszor akkora költséggel jár a repülőn való szállítás, mint a vonattal történő hagyományos.

A légi fűtőanyag-szállítás nem új keletű, hasonló történt már szlovák és román atomerőműveknél is - írja az újság.