Honnan lehet pénze a Molnak a DEA-ra?

2014.10.17. 16:16

Könnyen lehet, hogy hamarosan új akvizíciót visz véghez a MOL, az RWE olajipari cégének oroszoknak tervezett eladása ugyanis egyre nagyobb valószínűséggel kudarcba fullad. A MOL, mely több másik cég mellett korábban szintén versenyben volt a DEA-ért, a napokban jelezte, hajlandó lenne folytatni a tárgyalásokat, írta a portfolio.hu.

Kiderült, hogy a britek blokkolták az RWE olajipari cégének, a DEA-nak az orosz milliárdos, Mikhail Fridman vezette befektetői csoport által történő megvásárlását - erről a Financial Times cikke számolt be. Mindez egyértelműen jelzi az EU álláspontját Oroszországgal szemben, bár az ügyben érintett cégek közvetlenül nem tartoznak Putyin azon szűk köréhez, melyet a szankciók közvetlenül sújtanak, láthatóan az unió nem tesz különbséget a vállalatok között.

A hír fontos a Molnak is, mely korábban szintén versenyben volt a DEA-ért, és legutóbb is jelezte, hajlandó ismét tárgyalni a felvásárlásról, ha a vállalatot végül mégsem sikerül eladni az oroszoknak. A sztori tehát egyre érdekesebb, könnyen lehet, hogy rövidesen újabb akvizíciót látunk majd a MOL-tól. A DEA, az RWE olajipari részlege, összesen 14 országban van jelen, és összesen közel 200 olaj és gázkitermelési licensz birtokosa. Legnagyobb piacai az Egyesült-Királyság, Norvégia, Németország és Egyiptom. A vállalat szénhidrogén kitermelése a tavalyi évben napi 80 ezer hordó körül alakult, a vállalat 2013-ban 940 millió euró EBITDA-t termelt.

A MOL egyedül akkor tudná csak végrehajtani a felvásárlást, ha további jelentős összegű, több milliárd eurós forráshoz jutna. Ezt főként eszközeladások biztosíthatnák, volumenét tekintve pedig leginkább az INA eladása lenne olyan mértékű, ami a finanszírozási lyukat át tudná hidalni. A részesedés értéke 2-3 milliárd dollár körül lehet, A horvát leány értékesítésének a lehetősége pedig továbbra is fennáll.