Horváth András: Két amerikai céget próbáltak korrumpálni

2014.10.20. 07:39

Lehet összefüggés a magyar kormányzathoz köthető személyek Egyesült Államokból való kitiltása és a milliárdos áfacsalások között, mondta az áfacsalási botrányt kirobbantó egykori NAV-os Horváth András a Népszavának.

Egyik forrása szerint két amerikai multinacionális céggel (egyik nagykereskedő, a másik gyárt is) kapcsolatban is korrupciós kísérlet történt, a két vállalat egy "számlagyárat" működtető magyar gabonakereskedelmi cég vásárlója volt. Horváth szerint utóbbi magyar cég milliárdos áfa-csalásokban vett részt, de ennek NAV-ban elindult kivizsgálását felsőbb utasításra leállították.

Az átlátszó.hu arról is írt, hogy a magyar kormányhoz közel álló szereplők két amerikai cégtől követeltek kenőpénzt, adókedvezményért változtatásért cserébe. A kenőpénzt egy kormányközeli alapítványon (khm) keresztül kellett volna kutatási és elemzési megrendelések formájában kifizetni, állítólag 2 milliárd! forint közeli értékben.

A felajánlásban állítólag az is benne volt, hogy a NAV a cégek üzleti ellenfeleire szintén milliárdos nagyságrendű bírságokat szabna ki, ezzel jelentősen gyengítené a konkurenciát és komoly piaci előnyhöz juttatná az amerikaiakat. Mivel a megzsarolt vállalatok nem adták be a derekukat, a NAV elkezdte szorongatni őket, ezért azok végül felnyomták az egész társaságot a kormányuknál. Az, hogy nagy valószínűséggel NAV-os csúcsvezetők is az amerikai tiltólistán vannak, egybecseng ezzel a verzióval.

Mint azt megírtuk, a NAV elnöke, egyik helyettese és egy alacsonyabb beosztású NAV-os rajta lehet azon a kevesebb, mint tízfős listán, akiknek megtiltották a beutazást az Egyesült Államokba. A volt NAV-ellenőr a fenti visszaélésről a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársainak is részletesen beszélt januári kihallgatásán, ahogy azt is, hogy felsőbb utasításra leállították az érintett magyar cég NAV-os vizsgálatát. Horváth szerint azt nem tudni, hogy a korrupciós kísérletben résztvevő személyek állami szerv alkalmazásában álltak-e.