800 millió dollárt bukott a gyenge forinton a Templeton

2014.10.27. 08:31

A június végi közel 13 milliárd dollárról szeptemberre 12,15 milliárdra csökkent a Franklin Templeton magyar kötvénykitettsége, derül ki a cég által közölt harmadik negyedéves portfóliójelentésekből, amit a Napi Gazdaság idéz.

Ennél kisebb az állománya legutóbb 2013 szeptemberében volt a cégnek, majd onnan egy évig fokozatosan növekedett. A 6,3 százalékos visszaesés szinte teljes egészében az árfolyam változásának volt köszönhető, a dollár 227,13-ról 245,13-ig erősödött a forinttal szemben a harmadik negyedévben. Vagyis az amerikai alapkezelő több mint 800 millió dollárt (196 milliárd forintot) veszített az árfolyamon.

A teljes Templeton-portfólióból 6,6 milliárd dollárnyi volt a forintban denominált magyar kötvény, 5,5 milliárd pedig a devizakötvény. Diszkontkincstárjegye júniushoz hasonlóan továbbra sem volt a Templetonnak. A forintkötvények állománya három hónap alatt 6,5 százalékkal, míg a devizakötvények állománya 6 százalékkal csökkent.

A lap megjegyzi, a piac még erősebb dollárra számít, és mivel a Templeton hagyományosan nem fedezi le devizapozícióit, az árfolyamváltozás számára kedvezőtlen. Az utóbbi hónapokban elemzők már többször figyelmeztettek arra, hogy ha folytatódik a tendencia, akkor könnyen elképzelhető, hogy a cég előbb-utóbb magyar kitettségének csökkentése mellett dönt.