Kovács a CNN-nek bizonygatta, hogy nincs baj a netadóval

2014.10.28. 12:30

Rövid interjút készítettek a CNN Quest Means Business című gazdasági műsorában Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivővel az internetadó ügyében. A műsorban felidézték, az adót 700 forintos plafonnal vetnék ki, és elvileg a szolgáltatókat terhelik vele, a kormány szerint a költségvetésnek szüksége van az adóbevételre, az ellenzők szerint azonban, akik tömegtüntetést is tartottak ellene, az adó a szólásszabadságot veszélyezteti.

A Skype-on bejelentkező Kovács arra a felvetésre, hogy az internet megadóztatásával Magyarország olyan országokkal kerül egy klubba, mint például Banglades és Kongó, azt válaszolta, valójában nem új adóról van szó, a telekommunikációs adót terjesztik ki, mértéke pedig nem lesz jelentős, és egyébként sem az embereket adóztatják.

A kommunikátor úgy vélte, a magyar kormány adóztatási filozófiája a közös teherviselésre épül, a kritizált adó pedig tulajdonképpen csak a fogyasztás adóztatásának egy formája, amely az Egyesült Államokban sem ismeretlen. (De a netet nem adóztatják az USA-ban, vetette közbe az interjút készítő Richard Quest.)

Kovács szerint a kormány egyébként is rengeteget költ a jövőben az internet terjesztésére, a következő uniós költségvetési ciklusnak ez például egy fontos programja lesz, az internetadó pedig nem korlátozza majd az internet szabadságát. A tüntetésről Kovács Zoltán azt mondta, különválasztaná a politikát az adóügyi kérdésektől.

Ennél több idő a műsorban nem jutott Kovácsra, Richard Quest azonban a műsor végén még visszatért a magyar adóra és megjegyezte, az internet fontos a gazdasági fejlődés szempontjából, megadóztatása pedig akadályozza a fejlődést.

Kovács Zoltán az internetadó elleni tüntetés után már Andre Goodfrienddel is Twitter-csatába szállt. Azt írta: „Ránéztél, hogy milyen a hangulat, André? Egy olyan eseményen, amit az MSZP és a »liberálisok« szerveztek?" Ezután Goodfriend elárulta, csakugyan „ránézett", ahogyan korábban például a Békemenetre is.