Telekom: Sokkoló és érthetetlen a netadó!

2014.10.28. 16:02 Módosítva: 2014.10.28. 16:08

Sokkoló, érthetetlen az internetadó (tudjuk, a távközlési adó kiterjesztése), minden szereplőt az adatforgalom korlátozására kényszerít, pedig a világ pont az ellenkező irányba megy, nyilatkozta a Portfoliónak Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, aki hozzátette, nem egészen újabb sarcra, inkább könnyítésekre számítottak, amikor a kormány az adópolitika felülvizsgálatáról beszélt. A Magyar Telekom álláspontja a netadóval kapcsolatban határozott és világos: a törvénytervezet visszavonását szeretnénk elérni, és abban bíznak, hogy a döntéshozók megértik és elfogadják azokat az érveket, amiket a szakma képvisel. A Telekom a jogszabálytervezetet egyelőre nem tekinti véglegesnek.

„Nagyon kellemetlen meglepetés volt ez, és valóban nem csak a Magyar Telekomnak, hanem általában a távközlési iparágnak. Értetlenül állunk az internetadó terve előtt, már csak azért is, mert az indoklás pontatlan, ellentmondásos” – mondta Mattheisen laptársunknak.

A jogszabálytervezet megjelenését követően, szerdán egy egyeztetésen tájékoztatták őket, hogy az adó kiterjesztésére azért van szükség, mert a vártnál kevesebb lett az adóbevétel a távközlési adóból. A kormány szerint a beszédforgalom átterelődik az adatszolgáltatások irányába, a Telekom számai viszont mást mutatnak.

A távközlési adó bevezetését követően nem lett alacsonyabb a hang- és az sms- forgalom, így az adóbázis sem szűkült.

Az internetalapú kommunikáció gyorsan terjed, ez tény, de ez pont azt jelenti, hogy mi forgalmat, így bevételeket is veszítünk olyan alkalmazásokkal szemben, mint a Viber vagy a WhatsApp, ezért sem értjük, miért az internetszolgáltatókat adóztatják meg.

De vannak ennél nagyobb problémák is a tervezettel kapcsolatban Mattheisen szerint: „Magyarországon még csak most kezdődik igazán az internetéra, ha most, már a folyamat elején megadóztatjuk az internetforgalmat, akkor az egész ország jövőbeni növekedését, versenyképességét korlátozzuk.”

Szerinte gyakorlatilag minden szereplőt arra kényszeríti rá az adó, hogy korlátozza az internetforgalmát, miközben a világ az ellenkező irányba megy. Olyan technológiai újítások elterjedésének küszöbén állunk, mint a felhőalapú szolgáltatások, az elkövetkező években exponenciálisan növekvő gépek közötti kommunikáció avagy a „dolgok internete”, ezek az innovációk mind használják a világhálót. A Netflix vagy az innovatív magyar startup, a Prezi is felhőalapú szolgáltatásokat használ, ezeket az innovációkat is megfojtaná Magyarországon a netadó. Egyszerűen érthetetlen az internetadó bevezetésének a terve.

Ennyi volt a partnerség? 

A vezérigazgató szerint ráadásul a tervezett intézkedés szembemegy a Telekom és a kormány közötti partnerségi megállapodás céljaival, és ellentétes a kormány korábbi szándékaival.

Nem tudunk úgy tenni, mintha az eddigi különadóknak semmilyen hatása nem lett volna a Magyar Telekomra, hiszen már második éve nem tudunk osztalékot fizetni, és a létszámleépítések is részben arra vezethetők vissza, hogy a vállalat eredménye jóval kisebb, mint korábban. Az eddigieken felül bármilyen addicionális adóteher kivetése már a beruházásainkra is hatással lesz, nem csak a szokásos, de a partnerségi megállapodásban említett beruházásainkra is.

Az év elején megkötött megállapodás alapján a Magyar Telekom támogatja a kormányt abban, hogy Magyarország az Európai Unió Digitális Menetrendjében 2020-ra kitűzött célokat két évvel korábban, már 2018-ban elérje, és addigra minden háztartásba eljusson a nagy sebességű szélessávú internet. A cél tehát az, hogy a cég hálózatot építsen és azon minél nagyobb adatforgalom legyen, ez kérdőjeleződik meg, ha egyre több adót kell fizetniük.