Talán megszelídítették zimmer ferit

2014.10.31. 17:48 Módosítva: 2014.10.31. 18:00
New York nemrég lényegében betiltotta az Airbnb-t, más városokban viszont kompromisszumosnak látszó szabályozásokat találnak ki, hogy a konkurens szállodák se akadjanak ki teljesen, de azért zsebpénze is maradjon a lakáskiadó alkalmazás felhasználóinak. Ez talán még azoknak is megoldás, akik azért nem tudják egy ideje fizetni a lakásuk bérleti díját, mert a turistainvázió miatt az egekben vannak az árak a bérlakáspiacon. Körbenéztünk, hogy mik a fejlemények a világban az Airbnb körül.

Mi az az Airbnb?

Szállásközvetítő közösségi hálózat. Három 24 éves fiatal – Brian Chesky, Joe Gebbia és Nathan Blecharczyk – alapította 2008-ban San Franciscóban. Az airbnb piacán külföldi szálláskeresők és szabad szobával rendelkező helyiek találkoznak. Az ötletet az alapítók saját életükből merítették: a lakásukban egy matracot „adtak bérbe” turistáknak, hogy fizetni tudják a lakbért. Jelenleg 192 ország 26 ezer városának szálláslehetőségeit ajánlja az oldal. 2008-as indulása óta több mint  négymillióan foglaltak szállást, csak a tavalyi évben 3 millióan. Magyarországon majdnem kétezer ingatlant hirdetnek az oldalon, ezek többsége Budapesten van.

 

Airbnb-statisztikák

  • 2008-ban minden nap egy éjszakányi utazást foglaltak le az oldalon.
  • 2009-ben minden ötödik percben lefoglaltak egy éjszakát.
  • 2010-ben minden percre, 2011-ben minden 10 másodpercre jutott egy éjszaka. Ma már két másodpercenként foglalnak egy éjszakányi utazást az airbnb oldalán.
  • Az átlagos tartózkodási idő 2012-ben hat éjszaka volt.

New York önkormányzata nemrég elfogadott egy rendeletet, ami alapján a városban üzemelő Airbnb szálláshelyek háromnegyede illegálisnak minősül.

A város legfőbb ügyésze, Eric Schneiderman a lakáskiadós alkalmazásra - amiről bővebben itt írtunk - érkezett panaszok miatt rendelte el, hogy vegyék számba a város Airbnb-lakásait, címekkel és árakkal együtt. Ebből az derült ki, hogy amíg 2010-ben még csak 3000 ilyen lakás volt, 2014-re ez a szám harmincezerre duzzadt és ezzel együtt 280 millió dolláros piacot jelent.

Schneiderman szerint ha az Airbnb-s lakások együtt egy nagy hotelt alkotnának, ez lenne a legnagyobb hotel a városban. Mivel azonban nem egy hotelről van szó, ezért az Airbnb-s lakásokra nem is vonatkoznak azok a szabályok, amik egy hotelre vonatkoznak:  a legfőbb ügyész szerint ez pedig így nincs rendjén. Schneiderman azzal érvel, hogy ha az Airbnb-k gyakorlatilag szállodaként működnek, akkor ugyanazokat a szabályokat kéne rájuk alkalmazni, mint a szállodákra. 

Az új szabályozás egyébként eléggé drasztikus: 30 napnál kevesebb időre ugyanis jelenleg nem lehet lakást kiadni New York városában.

De mi a baj az Airbnb-vel?

A New York-i hatóságok szerint például az, hogy már egyáltalán nem úgy működik, ahogy az eredetileg ki lett találva. Az Airbnb-ben ugyanis elvileg pont az a poén, hogy jól lehet vele zsebpénzt csinálni: ha tudjuk, hogy nem leszünk otthon a hétvégén, a nappali kanapéját turistáknak kiadva juthatunk pluszjövedelemhez.

Ez lenne az alapötlet, de Schneiderman szerint New Yorkban már rég nem így működik a rendszer, ugyanis a piacot egy csomó hobbivendéglátós helyett néhány személy dominálja, akik eleve azzal a céllal vesznek ki szobákat, hogy aztán az Airbnb-n a hosszú távú kiadásnál sokkal jobb pénzt csináljanak azzal, hogy néhány napra adják ki turistáknak az általuk is csak bérelt lakásokat.

Ez viszont a hatóságok szerint már egy hotel működésére hajaz, ezért lett most lényegében betiltva az Airbnb-zés New Yorkban. Egyébként Barcelonában sem járt túl jól a cég, hiszen a katalán városban nemrég 30 ezer euróra bírságolták őket a turisztikai jogszabályok megsértése miatt.

Föld körüli pályán az árak

És nem csak San Franciscóban és New Yorkban történik ilyesmi, hanem más amerikai városokban: itt a legtöbbször a hotelek lobbija áll a hatósági fellépés mögött. Az Economist becslése szerint ha ebben a tempóban növekszik a lakásmegosztó-iparág, 2016-ra az összes szobafoglalás 10 százalékát tehetik majd ki az Airbnb-s foglalások. Ezt viszont a vendéglátósok nem nézik jó szemmel, ezért lobbiznak a hatóságoknál, ráadásul úgy tűnik, sikerrel.

A helyieket is irritálja 

Máshol viszont nem a feldühödött hoteltulajdonosok lobbizták ki a szabályozást, hanem a megfizethetetlen lakásbérek miatt feldühödött városlakók. Berlinben a városvezetés azért döntött az Airbnb betiltása mellett, mert a várost elözönlő turisták annyira felnyomták az Airbnb-n keresztül a lakások bérleti díját, hogy azt az állandó lakók lassan alig bírták fizetni.

Viszont nem minden városban ennyire ellenséges a hangulat az Airbnb körül.
 

San Franciscóban például eléggé beszabályozták az alkalmazás használatát, bár ott azért nem annyira drákói a hatóság fellépése, sőt kifejezetten kompromisszumosnak tűnik.

A san franciscói szabályok szerint egy lakást csak 90 napra lehet kiadni évente, és csak a tulaj adhatja ki, amennyiben regisztrálta a lakást. Ez a tervek szerint ellehetetleníti majd a nagyszabású Airbnb-bizniszben utazó befektetőket.

Ehhez hasonló az amszterdami szabályozás, ami két hónapon keresztül teszi lehetővé a lakás kiadását egyszerre legfeljebb négy embernek, és itt ráadásul még idegenforgalmi adót is kell fizetni. Nemrég Párizsban is legalizálták a saját tulajdonú lakások rövid távú kiadását, és Angliában is Airbnb kompatibilis szabályozáson dolgoznak.

És hogy reagált minderre az Airbnb?

Leginkább úgy, hogy továbbra is azt próbálják nyomatni, hogy mennyire hasznos az a pénz, amihez a lakástulajdonosok jutnak az alkalmazásnak köszönhetően. A barcelonai bírság után egy olyan tanulmányra hivatkoztak, amely szerint a város Airbnb-s lakástulajdonosainak 75 százalékának magasabb a jövedelme, mint a spanyolországi átlag. New Yorkban pedig agresszív PR-kampányba kezdtek, és azt próbálják bizonyítani, hogy a New York-iak az alkalmazás mögött állnak.

Április óta pedig már a felhasználók számára is egyértelművé teszik, hogy ha az alkalmazást használják, akkor meg kell felelniük a helyi jogszabályoknak. Viszont mivel ettől a felhasználók nyilvánvalóan nem kezdtek el adót fizetni, a cég több helyen is aktivizálta magát, így jelenleg Portlandben, Oregonban és San Franciscóban is ők szedik be a 11,5 százalékos idegenforgalmi adót a városokba szóló foglalások után.