Varga Miska rángatta a kezemet, hogy Orbánnak ilyet ne mondjak

2014.10.31. 10:44 Módosítva: 2014.10.31. 11:14

A korábban fideszes önkormányzati képviselőként is tevékenykedő, de kedden a netadó elleni pécsi tüntetésen felszólaló Mellár Tamás nem spórolt az erős jelzőkkel a Népszabadságnak adott interjújában.

A 2010-től egy évig az újonnan alakult Századvég Gazdaságkutató alapító kutatási igazgatójaként tevékenykedő neves jobboldali közgazdász azt mondta korábbi munkahelyéről:

az egész műhely csak egy pénzmosoda.

Mivel amikor ömlöttek a teljesíthetetlen minisztériumi megbízások, aggályaira azt válaszolták:

Ne törődj vele, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgyis ki fogják fizetni.

A több száz tételes publikációs listával rendelkező statisztikus-közgazdász elmondása szerint ekkor jött rá, miért is van ő ott:

Akkor döbbentem rá, hogy én csak aláírni kellettem. A minisztérium utalja a pénzt, én aláírom, s a miniszterelnök tanácsadói fölveszik nálunk a nagy pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát.

Mellárnak azzal is baja volt, hogy hiába volt a Habony Árpád által irányított legfontosabb think-tank meghatározó embere, Orbán Viktornak nem lehetett tanácsot adni, mert nem bírja elviselni a kritikát. Felidézi, hogy amikor egyszer kormányzati szereplők társáságában azt mondta Orbánnak, hogy valamiben nincs igaza, akkor

Varga Miska rángatta a kezemet, hogy ne mondjak ilyet, és egyből látszott, hogy Orbán a kritikát abszolút nem tudja elviselni.

Mellár az azóta visszavont internetadóról úgy gondolja, hogy végső soron az állam célja egy állami internetszolgáltató létrehozása, ami ingyen adná a neki tetsző tartalmat, és pénzért lehetne olyan csomagot venni, melyben a „neki nem kívánatos hírek” vannak. Szerinte hiába lenne az EU-s jogszabályokkal ellentétes a netadó, évekbe telne, míg az unió érdemben lépni tudna ellene.

A közgazdász szerint felháborító a NAV tevékenysége is, Horváth András áfacsalásokkal kapcsolatos bejelentésére egy „normális országban” nem a bejelentőt kezdték volna el vegzálni, hanem 

felfüggesztették volna a NAV teljes vezetését, és egy nemzetközi szakembergárda vizsgálta volna ki a bejelentés igazságtartalmát

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közben reagált Mellár állításaira. Azt írták, munkájukat minden esetben a jogszabályoknak és szerződéses kötelezettségeiknek megfelelően végzik és visszautasítják Mellár Tamás kijelentéseit, és pert indítanak ellene.

Kitértek arra is, hogy Mellár Tamás 2010. május 12-től2011. március 31-ig dolgozott a Századvégnél, munkaviszonya a munkáltató kezdeményezésre szűnt meg közös megegyezéssel. Mint írták, a kutatóintézet ebben az időszakban "egyetlen minisztérium részéről sem rendelkezett megbízással".