Hirtelen Orbán se tudja, hogy ki dönt az internetadóról

2014.11.04. 15:04

Arra a kérdésre, hogy jövőre lehet-e internetadó, a Orbán azt válaszolta: "szerintem nem". Ezt a a Fidesz-KDNP-frakció ülése után mondta az MTI szerint. Most úgy gondolja, hogy a távközlési adó kiterjesztését levették a napirendről, az pedig egy jogtechnikai kérdés, hogy melyik nap nyújtják be a parlamentnek az erre vonatkozó indítványt.

A KDNP sokadszorra bedobott ötletéről, a nagy boltok vasárnapi kötelező zárva tartásáról azt mondta, hogy majd még értekeznek róla. 

A frakcióülésen téma volt emellett az oktatás átalakítása is. Orbán azt mondta, hogy kulcskérdésnek tartja ennek ügyét, a következő négy év legfontosabb feladata ugyanis szerinte a versenyképesség javítása, amit elsősorban az oktatási rendszer "minőségi feljavításán" keresztül tudnak elérni, "tehát oda sok pénzt és sok energiát akarunk majd fordítani a következő időszakban".

A kormány célja - folytatta -, hogy "a szakképző intézményekben a szakképzéssel lehessen foglalkozni, ne pedig az általános iskolában meg nem tanított tudás megtanításával", ahogyan ez ma történik, mert most a szakképzés három évéből egyet általában az általános iskolában meg nem szerzett tudás pótlására kell fordítani.

Irányváltás

Az oktatásból eddig csak pénzt vontak , most némi irányváltást jelenthet, ha lesz olyan terület, aminél visszapótolják az erőforrásokat vagy esetleg fejlesztenék is.

Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy nem minden terület örülhet, hanem csak a szakképzés, pláne ha bezárnak gimnáziumokat és még kevesebben fognak érettségizni. A szakképzés pontos átalakítási terveiről pedig elsőre úgy tűnik, hogy inkább csak a szándék van meg, mint a stratégia.

Azt is elmondta, hogy az amerikai kitiltási botrányról nem volt szó a frakcióülésen. Arra a kérdésre, hogy ő ismeri-e annak a hat embernek a nevét, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból, a miniszterelnök azt válaszolta: "majd ha megmondják az amerikaiak, akkor szívesen elmondom"

Arra a kérdésre, hogy támogat-e megint egy a békemenetet, Orbán azt mondta, hogy "most béke van, ne meneteljünk".