Megérkezett az első részlet a Gazpromhoz

2014.11.05. 23:35

A Gazprom orosz gázvállalat megerősítette, hogy a Naftohaz ukrán állami energiaipari konszern átutalta gáztartozásának első részletét, 1,45 milliárd dollárt. A Naftohaz ezzel megtette az első lépést az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítások felújítása felé.

A két ország október 30-án kötött ideiglenes, márciusig tartó megállapodást a földgáz áráról és az – egyelőre még vitatott összegű – ukrán adósság visszafizetésének menetrendjéről, így lehetővé válik a gázszállítások újraindítása. Ukrajnának további 1,65 milliárd dollárt kell kifizetnie adósságából az év végéig.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke üdvözölte a lépést. Szerinte a tél közeledtével létfontosságú az orosz gáz Ukrajnába szállítása. Az EU gázszükségletének harmadát Oroszországból biztosítja. Ennek fele Ukrajnán keresztül húzódó vezetékeken érkezik.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke pénteken jelentette be, hogy a fennálló tartozás első részletének, illetve a novemberi szállítások 760 millió dolláros előlegének kifizetése után azonnal megkezdik a gázszállítást Ukrajnának. A Naftohaz kedden jelentette be, hogy kifizette gázszállítási tartozásának első részletét, a novemberi előlegről azonban nem tett említést, írja az MTI.