NGM: Vida már korábban szólt, hogy kitiltották

2014.11.05. 10:06

A Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető miniszter a Magyar Nemzet interjújának mai megjelenése előtt tájékoztatást kapott Vida Ildikótól, a NAV elnökétől, az amerikai hatóságok – személyét érintő – intézkedéseiről

– közölte az NGM, miután Vida kiállt a nyilvánosság elé, hogy valóban felfüggesztették a belépési jogát az USA-ba. A minisztérium azt írja, mivel továbbra sem tudják, hogy az amerikai döntéshozók milyen konkrét ügy miatt korlátozták Vida Ildikó beutazását, az NGM várja azokat az amerikai információkat, amelyek alapján az adott ügyben is vizsgálatot tud indítani.

A hazugság és a korrupció ikertestvérek, és ahol az egyik bekopog, ott tudnivaló, hogy hamarosan megjelenik a másik is.

– a Magyar Nemzetnek adott interjú szerint Vida Ildikónak ezt mondta a kormány „illetékese”, amikor közölte vele, hogy levelet kapott, amelyben közölték, felfüggesztették a belépési jogát az USA-ba. Az illetékes ezzel azt akarta mondani, hogy a NAV-elnök jobban teszi, ha kiáll a nyilvánosság elé.

Hogy ki volt ez az illetékes, azt Vida nem árulta el, hivatalból mindenesetre Vargát kellett volna értesítenie. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is azt mondta, Vidával megbeszélték, hogy beszámol neki minden, a munkavégzését érintő fejleményről. Csakhogy Vida nem beszélt neki a kitiltási botrányról, ezt Varga Mihály több alkalommal is elismételte, még múlt hét csütörtökön is így reagált egy újságírói kérdésre. A nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésén egyébként téma a korrupció, a NAV részéről azonban nem Vida Ildikó jelent meg, hanem Varga Árpád alelnök.

Mi történt?

FRISSÍTÉS:

Kurucz Éva kormányszóvivő egy – amúgy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáról szóló – sajtótájékoztatón újságírói kérdésre valamelyest tisztázta az NGM kissé homályos közleményét: eszerint Vida Ildikó közvetlenül az interjú előtt tájékoztatta Varga Mihályt arról, hogy kitiltották. Arra a kérdésre azonban, hogy ez az állítás ellentmondásban van a NAV-elnök szavaival, miszerint a levél elolvasása után jelezte a kitiltást, a kormányszóvivő nem tudott mit válaszolni, ezért inkább szóról-szóra megismételte a kifogásolt állítást.