Pénzt kapnak az utcára tett malévosok

DLAPE20120204005
2014.11.07. 08:00

November közepén 900-950 egykori Malév-dolgozó követelésének egyharmadát fizeti ki a 2012. február 3-án becsődölt nemzeti légitársaság felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Zrt. (NRN) mintegy bruttó 2,2 milliárd forint értékben. A kifizetés arányos lesz, mely átlagosan bruttó 34 százalékot jelent a fennálló dolgozói követelésekre, és vonatkozik a belföldi és külföldi volt munkavállalókra - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A várakozáson felüli kifizetési mértékre a sikeres követelésbehajtás teremtett fedezetet, melyet a felszámoláson dolgozó volt malévos kollégáknak köszönhetünk – mondta a Világgazdaságnak Király József, a Malév volt HR-igazgatója. Hozzátette: ezzel a kifizetéssel - figyelembe véve a Bérgarancia Alapból már teljesített juttatásokat - a belföldi dolgozók átlagosan a bruttó követelésük közel 50 százalékát megkapják (ez az alacsony keresetűeknél elérheti a 70-80 százalékot is, a magasabb keresetűek kielégítése az átlag alatt teljesül százalékosan).

Pilóták, légi utaskísérők, kereskedelmi és irodai dolgozók és minden egyéb egykori munkavállaló is szerepel a kifizetési listán.

Bruttó összegről van szó, ráadásul többen beleesnek majd a 75 százalékos különadó sávjába is: állami foglalkoztatottaknak a végkielégítésük három és fél millió forint feletti része után kell megfizetniük a különadót. A felszámolóbiztos a Kúria döntéséig vitte el a kifizetés kérdését. Ebben végül a bíróság a felszámolás alatt keletkezett munkavállalói követelések arányos kifizethetőségét hagyta jóvá - írja a lap.