Végül is csökkenthetne a jegyárakon a MÁV

2014.11.07. 12:12

Tartósan alacsony az olaj ára, így gázolajon sokat tud spórolni a MÁV, idén eddig százmillió forintot. A tervekhez képest megtakarított pénzből akár a jegyárakat is csökkenthetné a MÁV, de egyelőre nem fogja.

  Cikkünk megjelenése után a MÁV Start ezt úgy pontosította, hogy  a megtakarított pénzből fejlesztéseket végezhet a MÁV, a jegyár ugyanis csak huzamosabb idejű alacsony üzemanyagár mellett csökkenhetne.

"Azon leszünk, hogy bármilyen megtakarítás az utazóközönség számára is érezhető legyen" -mondta Földvári Attila, a MÁV Start helyettes szóvivője a Gazdasági Rádiónak. Ha hosszabb távon is alacsonyabb marad a gázolaj ára, akkor dolgoznak majd ki részletesebb terveket, arra, hogy mire fordítsák a megspórolt pénzt. Elmondta még, hogy egyszerre cél a szolgáltatás minőségének javítása és a költségek minimalizálása is. 

A gázolajat egyébként közbeszerzéssel egyszerre 3 évre előre veszi a vasút, most épp a Mol. Ezen szerződésben Földvári szerint "van lehetőség arra", hogy az üzemanyagárak változását kövesse a MÁV is.  

Arra kérdésre, hogy most a vonataink hány százaléka dízelhajtású, Földvári azt mondta, hogy próbálnak elmozdulni a villamosáramú meghajtás felé.