Csak átutalással lehetne földet bérelni

2014.11.08. 07:55

"Újabb trükköt alkalmaznak az osztrákok a hazai föld megszerzése érdekében. Irreálisan magas, a valóságban gyakran ki sem fizetett bérleti ajánlatokat tesznek a tulajdonosoknak, amivel szándékosan megtévesztik az előjogokkal rendelkező magyar gazdákat", írja a Magyar Nemzet.

Át kell gondolni a földbérletekkel kapcsolatos pénzmozgások nyomon követhetőségét, mert jelenleg semmilyen formában sem ellenőrizhető, ki mennyit és kinek fizet ki bérleti díjként az országban - mondta a lapnak Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Már vizsgálják azokat a jogi lehetőségeket, amelyekkel átláthatóvá lehetne tenni a bérleti díjakkal kapcsolatos pénzmozgásokat. Többek között szeretnék elérni, hogy a jövőben a földbérleti díj összegét csak átutalással lehessen kifizetni, az erről szóló bizonylatot pedig meg kellene őrizni. A tartozásokat vagy más követeléseket pedig a díjba ne lehessen beleszámolni.

Azt is elmondta, hogy miután egyes földhasználók a bérleti díjakat nem vagy csak részben fizetik ki, és e követelés elismertetése csak nagyon hosszadalmas bírósági eljárással érhető el, e téren is változtatásokat kezdeményeznek. Olyan jogi megoldást keresnek, amelyek segítségével elérhető, hogy a díjtartozás a jövőben ne csak jogerős bírósági döntés birtokában lehessen behajtani.