Ezért hitte a Fidesz, hogy jöhet a netadó

2014.11.08. 10:37

A rezsicsökkentések hajnalán kormányzati megrendelésre készült egy közvélemény-kutatás arról, hogy mely rezsitételeket tartja a legfájóbbnak a lakosság. Az így összeállított listán az internetezéshez kapcsolódó költségek hátra sorolódtak. Ebből pedig a kormányfő környezetében azt a következtetést vonták le, hogy a netezés terhei emelhetők, az nem fog társadalmi ellenállást kiváltani, írja a Figyelő. Úgy tudják, hogy az ötletet Rogán Antal frakcióvezető menedzselte a miniszterelnök előtt, de a sajtóhíreknek megfelelően valami része volt az egyik telekommunikációs cégnek is benne.

„Amikor az első autók megjelentek az utakon a múlt század elején, még senki nem gondolt arra, hogy ezekre adót vessenek ki. Aztán idővel a kocsikból is épp olyan adótárgy lett, mint az ingatlanokból. Ez a helyzet az internettel is, húsz éve nyilván szóba sem jöhetett a megadóztatása, de a gyermekévek elmúltak" - nyilatkozta név nélkül egy kormányzati forrás a lapnak.

A cikk végén egy elég meglepő teóriával is előállnak. Eszerint Orbán Viktor környezetéből úgy értesültek, hogy mások mellett Csermely Péter és Bayer Zsolt, vagyis a jobboldal vezető véleményformálói érveltek a netadó ellen Orbánnak, ez vezetett a miniszterelnök rádiónyilatkozatához, melyben egyelőre visszavonta a netadót.

A netadó története

 A tervezet eredetileg az október végén benyújtott adócsomagban bukkant fel, és gigabájtonként 150 forinttal terhelte volna meg az adatforgalmat. Az abszurd mértékű adó miatti óriási felháborodást követően azonban nem telt el 24 óra, és a Fidesz-frakció máris bejelentette, havonta és fogyasztónként maximum 700 forint lehet a teher. 

Az enyhítés ellenére a netadó elleni tüntetésen rég nem látott tömeg lepte el az Andrássy utat, sőt, néhányan a Lendvay utcai Fidesz-székházat is megdobálták. Később újabb tüntetés zajlott le, fegyelmezettebben és még nagyobb tömeget mozgósítva.

A netadó és az ellene megindult tiltakozó mozgalom híre gyorsan bejárta a világsajtót, és az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős tárcája uniós intézményhez képest szokatlan gyorsasággal és szokatlan keménységgel reagálva, „borzasztó ötlet"-nek minősítette a tervezetet. Itthon a kábelszolgáltatók szakmai szervezete, legnagyobb netszolgáltató és a vezető startupok egyaránt kategorikusan elutasították a netadónak még a korlátozott formáját is. Ezután került sor Orbán nyilatkozatára.