Rábólintott az AB a devizásmentésre

2014.11.11. 11:14 Módosítva: 2014.11.11. 14:01

Információink szerint az Alkotmánybíróság (AB) elfogadta, hogy mehet a legújabb devizahiteles mentőtörvény. A döntést ma be is jelentik.

Ez pontosabban annyit jelent, hogy bár a bankok mindegyike kifogásolta a devizahitelesekre szabott legújabb, visszamenőleges hatályú törvénycsomagot, végül csak négy esetben gondolta úgy a bíróság, hogy az AB-hez fordul.

A Magyar Bankszövetség jogi munkacsoportja több mint negyvenoldalas összefoglalójában rögzítette álláspontját az AB számára. Ennek lényege, hogy a törvény egyes rendelkezései sértik

  • a jogállamiság elvét,
  • a szerződési szabadságot,
  • a bírósághoz fordulás és
  • a tisztességes eljárás alapjogát, valamint
  • a hatalommegosztás elvét, és
  • a törvény elfogadása is ellentétes az alaptörvénnyel.

Csányi Sándor az egészről azt mondta, hogy tisztességtelen utólag előírni olyan feltételeknek való megfelelést, amelyek korábban nem voltak ismertek.

Az Alkotmánybíróságnak 90 napja volt a döntésre, de ezek szerint egy hónap alatt sikerült arra jutni, hogy bankok kifogásai nem helytállóak és mehet a már megismert formájában a devizásmentés.

A mai döntéshez kapcsolódó közleményből az is kiderül, hogy a devizahitelek alkotmánybírósági vizsgálata korántsem zárult még le: jelenleg összesen 9 további panasz és bírói indítvány vár elbírálásra.

A ma nyilvánosságra hozott határozat továbbá nem rendelkezik két, a devizahitelezés jogi megítélésének fontos kérdéséről sem: az árfolyamkockázatok viseléséről és az árfolyamrésről.