Már lehet pályázni az új uniós pénzekre

2014.11.12. 17:37

Mától lehet benyújtani a pályázatokat a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban. A nagy dömping januárban jöhet – ide kapcsolódó érdekesség, hogy az operatív programokat hamarabb benyújtjuk Brüsszelnek, minthogy lezárulna a társadalmi egyeztetésük, írja a Napi.

Egy hónappal azután, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök aláírta az Európai Unió és Magyarország közötti partnerségi megállapodást, október 10-én megjelentek az új uniós pályázatok első kiírásai. Ekkor kilenc pályázat anyagai lettek elérhetőek, amiből az öt, gazdasági szektort is érintő lehetőségre mától lehet benyújtani a pályázati anyagokat.

Jelen állás szerint november 17-én, hétfőn nyújtjuk be az EU-nak az operatív programokat, így várhatóan januárban jöhetnek a minden operatív programot felölelő kiírások.

Ide kapcsolódik, hogy az operatív programok társadalmi egyeztetése november 24-ig tart, ám ez a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint nem gond, mivel a hétfőn benyújtandó dokumentumokat az Európai Bizottság egyelőre még csak az igazgatóságok közötti párbeszédre bocsátja, azaz ez még egy formális tárgyalási szakasz, így a később beérkező észrevételeket is be tudják majd emelni a tervezetbe.