Hát, magyarok, ez a nyár nem volt túl jó

2014.11.13. 18:33

Valószínűleg megtorpant a magyar és a többi közép-európai EU-gazdaság növekedési lendülete a harmadik negyedévben. Ezt az előzetes növekedési becslések pénteki ismertetése előtt prognosztizálták londoni pénzügyi elemzők – írja az MTI.

A Capital Economics szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékkal növekedhetett éves összevetésben a harmadik negyedévben – ez jelentős visszaesés az előző negyedévi 3,9 százalékos éves bővülés után.

Negyedéves összehasonlításban a magyar gazdaság teljesítménye akár 0,2%-kal csökkenhetett is.

A Capital Economics szerint Közép-Európa többi EU-gazdaságához hasonlóan különösen az export vezérelte magyar ipari szektor kibocsátása gyengülhetett a harmadik negyedévben, elsősorban a német kereslet lanyhulása miatt.

Magyarországon azonban a jelek, mindenekelőtt a kiskereskedelem forgalmi adatai arra vallanak, hogy a hazai kereslet is meglehetősen meredeken gyengülhetett. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy az áprilisi parlamenti választások előtti "pénzözön" után most már szigorodik a költségvetési politika.

A térségen belül valószínűleg a lengyel gazdaság teljesített a legjobban, bár itt is jelentős lehetett a lassulás: Lengyelországban a cég szakértői 2,5 százalékos éves növekedést valószínűsítenek a harmadik negyedévre a második negyedévben mért 3,3 százalékos GDP-bővülés után. Romániában és Bulgáriában az éves növekedési ütem mindössze 1 százalék körül lehetett a harmadik negyedévben.

Feltartóztathatatlanul jön az orosz válság

A Capital Economics Oroszországban jövőre recessziót vár, annak ellenére is, hogy az orosz gazdaság harmadik negyedévi növekedése – amelynek első becslését már csütörtökön ismertették – jobb lett a vártnál. Az orosz GDP-érték évi 0,7 százalékkal bővült, az előzetes londoni konszenzus 0,3 százalékos növekedést valószínűsített. Ez a teljesítmény a londoni elemzők szerint még nem tükrözi az olajárak azóta végbement meredek esését és a rubel árfolyamának összeomlását.

A JP Morgan londoni elemzői a magyar gazdaságban 2,7 százalékra lassuló éves növekedést várnak a harmadik negyedévre a második negyedben mért 3,9 százalék után.

A ház prognózisa szerint az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és az építőipari teljesítmény egybehangzóan a harmadik negyedévi lassulásra vall. Mindemellett a növekedés egyszeri jellegű hajtóerőinek hatásai is kifulladni látszanak; a JP Morgan elemzői e tényezők közé sorolták az EU-folyósítások gyorsított lehívását a választások előtt, valamint a járműgyártás felfutását. Mindezek alapján az idei második fél évre 2,5-3 százalék közötti éves növekedést várnak az első fél év 3,8 százalékos GDP-növekedési átlaga után. 2015 egészére 2,3 százalékos növekedést valószínűsítenek.

Ennél számottevően derűlátóbb előrejelzést adtak a Goldman Sachs (GS) bankcsoport felzárkózó piaci közgazdászai, akik – szezonális kiigazítás nélkül számolva – 3,4 százalékos éves növekedést várnak a magyar gazdaságban a harmadik negyedévre. Azzal támasztották alá e prognózisukat, hogy

véleményük szerint folytatódott a fogyasztás és a beruházások élénkülése, amelyekhez az EU-folyósítások is lendületet adtak, emellett egyelőre a költségvetési szigor sem éreztette hatását.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői ennél óvatosabb, de a szélesebb konszenzusnál szintén jobb előrejelzést adtak: a ház 2,9 százalékos éves magyar GDP-növekedést vár a harmadik negyedévre.