Elég sok támogatást kaptunk idén az EU-tól

2014.11.14. 17:09

Szeptemberben 130 milliárd forintnyi nettó EU-transzfer érkezett az Európai Uniótól Magyarországra, így június vége óta, azaz a harmadik negyedévben összesen 438 milliárd forintot utalt át a Magyar Államkincstár különböző számláira Brüsszel - hivatkozik a szeptemberi fizetési mérlegre a Portfolio. A harmadik negyedévi nettó EU-transzfer a tavalyi negyedik negyedév óta a legintenzívebb, és idén az első kilenc hónap összesített adata már 1060 milliárd forintot tesz ki, ami 130 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakának adata.

Az MNB júniusban tért át a havi szintű fizetési mérleg statisztika közzétételére az aktuális negyedévet érintően, így ma a szeptemberi adatokat ismerhettük meg, amelyek ismeretében már az egész harmadik negyedévi előzetes számokat is tudjuk. Szeptemberben a nettó EU-transzferek összesen 129,8 milliárd forintot tettek ki, ami a negyedéven belül a legalacsonyabb számot jelenti, igaz a július-szeptember során összesen érkezett 438 milliárd forintnyi EU-transzfer a tavalyi negyedik negyedévi 685,6 milliárd forint óta a legtöbb.

Amennyiben az idei évi összes nettó EU-transzfert nézzük: már 1060 milliárd forintnál járunk, ami 130 milliárd forinttal magasabb a tavalyi időarányos résznél, illetve "csak" 170 milliárd forinttal marad el az idei első kilenc havi, a magyar költségvetés által előre megfinanszírozott, a kedvezményezetteknek kifizetett támogatástól.

Mindez azt jelzi, hogy az a brüsszeli kifizetés-leállítás, ami néhány hónapig az április 15. utáni számlákra vonatkozott, a fő számok szintjén nem okozott különösebb zavart, pontosabban mostanra a Brüsszel által utólag megtérített kifizetések kezdik utolérni a magyar költségvetés által előre megfinanszírozott támogatási előlegek összegét. Ezen megelőlegezett támogatások kifizetési számlálója egyébként már 6469 milliárd forintnál jár a hivatalos pályázati oldalon, így az idén eddig már 1450 milliárd forint körül jár az összes kifizetés. Ennek alapján pedig nagyon nagy az esély arra, hogy a tavalyi 1708 milliárd forintos egész évi uniós támogatás-kifizetési rekord (előleg) idén megdől.