A hőkamera nem deríti ki, hogy rákos

2014.11.17. 12:27

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintra bírságolta az Impulser-Trade Kft.-t, mert megtévesztően reklámozták a FLIR A310 márkanevű hőkamerájukat, például azt állították, hogy korai stádiumban lehet vele diagnosztizálni a rákot, és más súlyos betegségeket.

Az Impulser 2013 második felében a cég honlapján, sajtóhirdetésekben, szórólapokon, direkt marketing levelekben, hírlevelekben, termékbemutatókon elmondott szóbeli tájékoztatások során azt állította, hogy a FLIR A310 hőkamera alkalmas betegségek diagnosztizálására, például hogy:

Ezzel a fájdalommentes eljárással a szív- és érrendszeri, vérkeringési problémák mellett egyes daganatos betegségek is korai stádiumban felismerhetők. Jöjjön el, ez életet menthet!

A GVH döntése szerint a FLIR A310 termék nem orvostechnikai eszköz, így az egészségügyi törvényben alapján nem lehet vele betegségeket diagnosztizálni.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a megcélzott fogyasztói kör fokozottan kiszolgáltatott, a reklámkampány a fogyasztók széles körét elérte, és a GVH az Impulsert korábban már elmarasztalta. Akkor tízmillióra bírságolták a céget, mert az általuk reklámozott pulzáló mágnesterápiás készüléknek a használati útmutatóban meghatározottakon jelentősen túlmutató hatásokat tulajdonítottak.