Olyan engedély kell az Uberhez, mint a taxizáshoz

2014.11.17. 16:47

Nincs baja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a Magyarországon nemrég megjelent közösségi taxiszolgáltatással, az Uberrel, amíg betartja a taxisokra is vonatkozó szabályokat – derül ki az NFM közleményéből. Az alkalmazást az Index is tesztelte, a tesztet itt nézheti meg.

A Minisztérium szerint ebben az esetben az új szolgáltatás csupán az utasok megszerzésének korszerűbb módszerében (okostelefonos alkalmazás) térne el a korábbi piaci szereplők gyakorlatától, így nem a szabályozás kikerülésével lennének az uberes taxisok versenyképesebbek nem uberes társaiknál.

Az előírt feltételeknek megfelelő vállalkozók számára a közlekedési hatóság adja ki az engedélyeket: a minisztérium álláspontja szerint viszont az indokolatlan engedékenység az utasok érdekeinek sérelméhez vezetne, veszélyeztetné a gazdaság kifehérítésének és a közlekedésbiztonság védelmének céljait is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőivel egyeztet az UBER működésének adózási, pénzügyi vonatkozásairól.