300 ezret kértek, aztán köddé váltak

2014.11.17. 11:07

2011 és 2013 között 412 embertől szerzett pénzt egy nő és két férfi, akik telefonon vagy különböző szállodákban szervezett előadásokon azt arra tettek ajánlatot, hogy értékesítik az üdülési jogukat, majd a pénzt vélhetően magukra költötték – írja az MTI.

A százhalombattai és budapesti vádlottak kétféle módszert használtak:

  • Akiknek már volt üdülési joguk, azoknak telefonon azt állították, hogy külföldi vevők sok pénz adnak érte, az üzletet pedig a cégük intézi. Cserébe 30 és 295 ezer forint közötti „regisztrációs”, illetve „ügyintézési díjnak” nevezett összeget kértek, amit sokan be is fizettek a cég számlájára.
  • Akiknek viszont még nem volt, azoknak azt ígérték, hogy ha megveszik a cégük klubkártyáját 90-150 ezer forint körüli összegért, akkor belföldi és külföldi szállodákban kedvezményes üdülési lehetőséget kapnak, ráadásul az üdülési jog értékesítésében is segítenek nekik.

Azért, hogy ajánlatuk komolynak tűnjön, megbízási, bizományosi szerződéseket is készítettek, és a befizetendő összegekről előre számlát állítottak ki. Miután a sértettek a kért összegeket befizették, a vádlottak a megadott telefonszámokon és e-mail címeken elérhetetlenné váltak.

A pénzéért cserébe senki semmilyen szolgáltatást sem kapott, az átutalt összegeket senki sem kapta vissza. A Dunakeszi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a három ember ellen.