Varga szerint gyengülni fog a forint

2014.11.17. 10:01

A devizahitelesek számára nemrég meghatározott forintárfolyam a tavasszal sorra kerülő forintosítás idején kedvezőnek fog tűnni, tehát akkor már gyengébb lehet majd a forint – többek között ezt is mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ATV tegnap esti műsorában, írja a Portfolio.

Ez azt jelenti, hogy az euró esetében a forintosításra megjelölt 308,97-es szintnél gyengébb lesz a forint jövő április-május környékén, amikor Varga szerint ténylegesen megtörténik a forintosítás.

Varga azt mondta, hogy az elszámoltatásnak csak akkor van értelme, ha az érintett hitelt az ügyfél valóban forintosítja is. Emlékeztetett arra, hogy mintegy „1000-1100 milliárd forintot kapnak vissza az ügyfelek, ami azt jelenti, hogy átlagosan mintegy másfél millió forint kedvezmény képződik a forintosítás esetében”. Azt is mondta, azt érjük el ezzel, hogy az a devizahiteles, akinek most lesz forintosítva a devizahitele jövő április-május környékén, „annak arra a szintre kerül a tartozása, mintha forintban vette volna fel a hitelét 5-6 évvel ezelőtt".

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány többször elmondta: a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a végtörlesztők igenis nagyon jól jártak korábban, Varga úgy reagált, hogy az egy egyszeri lehetőség volt, amikor a Kúriának még nem volt jogegységi határozata.

Arról, hogy Varga miről beszélt még az interjúban, itt olvashat.