Az amerikaiak közvetíthetnek a Mol-INA-ügyben

2014.11.18. 01:06

A horvát kormány elfogadta a közvetítésre tett amerikai ajánlatot és felhatalmazta Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert, hogy válasszon ki egy közvetítőt, aki segíthet Zágráb és a Mol magyar olajipari társaság tárgyalásain, jelentette a Hina horvát hírügynökség hétfőn egy jól értesült forrásra hivatkozva.

A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezéséhez.

Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet még október közepén a Vecernji List című lapnak adott interjúban elmondta, hogy az amerikai fél felajánlotta baráti közvetítését a horvát kormány és a Mol közötti vita megoldásához, és ezt a Mol elfogadta.

A Hina értesülései szerint a horvát kormány a múlt héten csütörtökön zárt ajtók mögött fogadta el az amerikai közvetítést engedélyező döntést, amely azonban nem jelenti azt, hogy a választottbírósági eljárást feladja.

A Jutarnji List című horvát napilap hétfőn azt írta, hogy a közvetítőt négy személy közül választja ki a gazdasági miniszter. A közvetítő nem fog bírói szerepet játszani, csak segítséget nyújt a horvát kormány és a Mol közötti tárgyalásokhoz. A Mol és a horvát kormány legközelebb december első felében tárgyal ismét.

A Hina úgy tudja, hogy a kormány nem zárja ki a Mol INA-részesedésének megvásárlását, ha a magyar vállalat az eladás mellett dönt, de oly módon, hogy az ne növelje a horvát államadósságot. Egy amerikai vállalat érdeklődik az INA iránt, és megkezdte a vállalat átvilágítását. Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában, a horvát állam pedig a részvények 44,84 százalékát birtokolja. A Mol rendelkezik az irányítói jogokkal, írja az MTI.

Az egész régiónak fontos a megegyezés

Magyarországnak és Horvátországnak, valamint az egész régiónak fontos, hogy megegyezés szülessen az INA jövőjéről, mondta Amos Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiaügyekért felelős különmegbízottja nemzetközi telefonos sajtótájékoztatóján a budapesti amerikai nagykövetség által szervezett eseményen.

A különmegbízott azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország és Horvátország sok kérdésben természetes szövetségesek, az energiabiztonság ügyében pedig különösen azok. Ezért is lenne rossz, ha az INA ügye kedvezőtlenül befolyásolná a kapcsolataikat, szerinte a két országnak energiabiztonsága hosszú távú biztosítására kell összpontosítania.