Naftogaz: Nem tudjuk, a magyarok miért zárták el a vezetéket

2014.11.18. 21:48

"Nem kaptunk magyarázatot a magyar rendszerüzemeltetőtől, hogy miért állították le a gázszállítást Ukrajna felé" - mondta kedden egy brüsszeli konferencián Andrij Koboljev, az ukrán állami energiavállalat, a Naftogaz vezetője.

Koboljev azt mondta, nem ismerik a valódi okot, mindössze annyit tudnak, hogy Magyarország néhány nappal azt követően zárta el a csapot, hogy magas rangú orosz tisztviselők Budapestre látogattak.

Lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés. Nem tudom

- mondta az elnök-vezérigazgató.

Koboljev azzal a magyarázattal kapcsolatban, miszerint a magyar gáztárolók feltöltése miatt kellett leállítani a gázszállítást, azt mondta, ha valóban ez valóban olyan fontos volt a kormánynak, akár a szlovák-magyar vezetéket is beindíthatták volna.

Andrij Koboljev úgy tudja, hogy a szlovákok teljes mértékben készen állnak, hogy megkezdjék a gázszállítást Magyarországra, az üzem a magyarok miatt nem indult csak el, teszteket végeznek.

Megjegyezte, az Ukrajnát Szlovákiával összekötő interkonnektor beüzemelése és kereskedelmi forgalomba helyezése között mindössze két hét telt el, és a vezeték addig is teljes terheléssel működött. "Ha a magyar kormány annyira aggódik, hogy több gázra van szüksége a földalatti tározókban, akkor az interkonnektor erre nagyon jó megoldás lehet."

Már csak azért is, mert tudomásuk szerint a Szlovákián keresztül érkező gáz ára sokkal kedvezőbb is annál, mint amennyit Magyarország jelenleg a Gazpromnak fizet. Andrij Koboljev azt mondta, ígéretet kaptak arra, hogy Magyarország hamarosan újraindítja a gázszállításokat.

Szijjártó Péter külügyminiszter Koboljevre reagálva azt mondta, nem tud arról, hogy a szlovák-magyar interkonnektor átadása késne. Szerinte ha a létesítmény kereskedelmi forgalomba áll, Magyarországnak ismét lehetősége nyílik, hogy ne csak orosz forrásból származó földgázt szállítson Ukrajnának. "Természetesen szolidárisak vagyunk Ukrajnával, segítünk, ahogy tudunk, de nekünk az is felelősségünk, hogy a magyar emberekkel és a magyar gazdasággal foglalkozzunk" - mondta Szijjártó Péter.

A szlovák-magyar vezetéken a kereskedelmi üzem elindulása a legelső tervekhez képest valóban csúszik - több mint egy évvel ezelőtre tervezték az indulást. A módosított határidő azonban csak jövő év eleje, ami még összejöhet, bár a próbaüzem később kezdődött a terveknél. Januári indulásról beszélt Orbán Viktor is még tavasszal, amikor a félkész vezetéket a választásokra készülődve átadta.