Havi 53 000, és megszabadulhatsz a szüleidtől

2014.11.19. 11:29

Továbbra is a szülői házban él a 19-29 éves városi fiatalok több mint 60 százaléka. Az önállósodás egyik kézenfekvő útjának tűnő albérletet, önálló bérleményt ötödük választotta. Többségében kettesével vesznek ki egy lakást, amelyért átlagosan 29 ezer forint bérleti díjat fizetnek fejenként. Rezsivel együtt 53 ezer forintra van szükség havonta az önállósodás első lépéshez.

A K&H pályakezdők jóléti indexének felmérései szerint nem nőtt a fiatalok önállósodási kedve a jelentősen lecsökkent, már 5 százalék alatti THM mellett elérhető lakáshitelek ellenére sem. A 19-29 éves városi fiatalok 62 százaléka még a szüleivel él. A családdal együtt élő fiatalok ötödének fontos csak, hogy önálló háztartásba költözzenek, negyedük nem tervez még önálló háztartást. A költözés legvalószínűbb forgatókönyve az albérlet, jelenleg a fiatalok 18 százaléka él valamilyen önálló bérleményben.

Az önállósodás – a szülőktől való elköltözés – a fiatal nőkre jobban jellemző, az albérletben élők kétharmada ugyanis nő. Természetesen az egyetem befejezése is jelentős változást hoz az önálló lakásba költözésben, 25 év alatt a fiataloknak csak 13 százaléka lakik albérletben, 26 év felett ez az arány a duplájára nő. Ugyanez az arány igaz Budapest és a vidéki városok esetén is, a fővárosban élő fiatalok 27 százaléka említi az albérletet, míg vidéken ez csak 13 százalék.

A bérelt lakást jellemzően – a válaszadók több mint fele – ketten veszik ki, a bérleményben egyedül mindössze 8 százalékuk él. „Az önálló élet kezdésének fontos lépcsője a szülőktől való elköltözés. A jelenleg albérletben lakó fiatalok közül a lakásvásárlást tervezők több mint fele mondta azt, hogy ezt főleg hitelből tervezi.Az ő vélekedésük reálisabb piacismeretet feltételez, mint azoké, akik sosem laktak albérletben. Utóbbiak körében a lakásvásárlást tervezőknek mindössze negyede gondolja úgy, hogy hitelre szüksége lesz saját lakás vásárlásához” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató helyettese.

Amikor albérletről beszélünk, a fiatalok közel 90 százalékánál ez azt jelenti, hogy egy lakást bérelnek, és a lakás tulajdonosa nem lakik velük együtt. Az átlagos bérleti díj 29.000 forint egy főre számolva, rezsivel együtt ez az összeg 53.000 forint. Ha már elköltöztek a szülőktől, akkor a fiatalok többsége – 72 százalék – teljes mértékben maga fizeti a lakásbérlés minden költségét.