Távolodtunk a nyugattól az elmúlt 25 évben

2014.11.21. 17:05 Módosítva: 2014.11.21. 17:09

A 2008-as gazdasági és pénzügyi válság begyűrűzése óta gyakorlatilag leállt az egykori szocialista tábor tagjainak felzárkózása a nyugat-európai gazdaságok színvonalához - állapítja meg egy, a térségbeli országok gazdasági átalakulásának elmúlt 25 évéről készült IMF-jelentés. A dokumentum szerint a piacbarát gazdaságpolitika melletti szilárdabb elkötelezettség a záloga a gyorsabb felzárkózásnak - írja a Bruxinfo.

A gazdasági és pénzügyi válság 2008-as kezdete óta lényegében megállt a Közép- és Kelet-Európa gazdasági felzárkózása a nyugat-európai országok fejlettségi színvonalához, és a gazdasági reformok is szinte mindenhol lefékeződtek- állapítja meg többek között az a friss, Brüsszelben csütörtökön bemutatott jelentés, amelyben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mérleget von a térség országainak gazdasági átalakulásáról a rendszerváltás óta eltelt 25 évben.

Az IMF szakértői a jelentés brüsszeli Bruegel Intézetben tartott bemutatója alkalmából úgy vélték, hogy a konvergencia folyamat új életre keltéséhez és néhány ország esetében a válságba való visszasüllyedés elkerüléséhez a piacbarát politikák melletti szilárdabb elkötelezettségre lenne szükség.

Az IMF jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendszerváltás időszakához képest az öt közép-európai EU-tagállamot (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia), továbbá a három balti államot a gazdaság szerkezetét és fejlettségét illetően több dolog köti össze a fejlett Nyugattal, mint a többi egykori szocialista országgal (elsősorban a Nyugat-Balkánnal, Ukrajnával vagy éppen Oroszországgal).

A szakértők szerint ez a különbség elsősorban az EU-tagságra vezethető vissza, ami a kereskedelem liberalizálása, a jogállam, a tőke és a munkaerő áramlása révén éreztette elsősorban a kedvező hatásait.

Darvas Zsolt, a Bruegel szakértője a térség országaiban a GDP 1980 és 2014 közötti alakulásának áttekintése után arra a következtetésre jutott, hogy az EU tíz úgynevezett keménymag országához (a régi 15-ök mínusz a déli tagállamok) viszonyított fejlettség (a GDP konvergencia) tekintetében a szóban forgó államok körülbelül a fele - köztük Kelet-Németország, Magyarország, Csehország, Szlovénia és a nyugat-balkáni országok - ma rosszabbul áll, mint a rendszerváltás idején. Akik 1989-hez képest a GDP felzárkózásában javítottak a helyzetükön, azok Lengyelország, Szlovákia, Románia és a három balti ország.