2456 milliárd forintja van a legszerencsésebb 150 magyarnak

2014.11.22. 08:02

A Népszabadság leggazdagabb magyarokat bemutató Top 150-es listájára - amely egy hét múlva jelenik meg -  az idén 18 új szereplő került fel, összesített vagyonuk meghaladja a 140 milliárdot.

Az új szereplők közül a korábbi években tapasztaltnál jóval többen, összesen kilencen azonnal az első százban szerepelnek, amelyhez 6,5 milliárd forintos vagyon kell (a listára való bejutáshoz hárommilliárdos vagyon a feltétel). Az összeállításban szereplők összvagyona 2456 milliárd forint, átlagosan meghaladja a 16 milliárd forintot.

A legtehetősebbek több mint fele - 84 ember - hivatalos lakcíme alapján Budapesten él. A náluk összpontosuló vagyon alapján a főváros súlya még nagyobb, a Budapesten élő gazdagok 1676 milliárd forint felett diszponálnak, a teljes lista vagyonának több mint kétharmada hozzájuk köthető.

Az igazán tehetős magyarok közül a legtöbben - minden harmadik - az iparból szedte meg magát, a szektorok közül azonban messze nem ez a legjövedelmezőbb. A pénzügyi területen befektetők átlagosan közel 22 milliárd forint fölött rendelkeznek, míg a gyártással, termeléssel foglalkozók 12 milliárddal. Az iparnál jövedelmezőbb az ingatlan, akik ebbe fektettek, átlagosan 18,6 milliárd forintot mondhatnak magukénak, de szépen hoznak a szolgáltatások (átlagosan 18 milliárd) és a kereskedelem (átlagosan 16,4 milliárd) is.