Oroszország nem csökkenti az olajexportját

2014.11.23. 12:15

Oroszország, amely a világ vezető energiaexportálója, nem tervezi csökkenteni olajkivitelét, hogy ezzel emelje a kőolaj árát – közölte az orosz energiaügyi miniszter, Alekszandr Novak.

Novak és Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajtermelő cég, a Rosznyefty vezetője a jövő héten Bécsbe utaznak az OPEC csütörtökön kezdődő ülése előtt, hogy az olajtermelő szervezet több vezetőjével tárgyaljanak az olajpiacon bekövetkezett fejleményekről. Oroszország nem tagja az OPEC-nek, annak ülésén nem is vesz részt. 

Az MTI azt írja, Oroszország nem sokat tud tenni a kőolaj árának emeléséért, mivel nincs elég tárolókapacitása, az olajkutak leállítása pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy befagynak.

A kőolaj ára június óta csaknem harmadával csökkent, hordónként 80 dollár alá került. Ez súlyosan érinti az amúgy is gyengélkedő orosz gazdaságot, mert az állami bevételek felét az olaj- és gáztermelés adja, és a kiegyensúlyozott költségvetéshez hordónként legalább 100 dolláros olajár kellene. Egyes szakértők szerint csak a 115 dolláros ár fedezné az ukrán válság kapcsán megemelkedett szociális és katonai kiadásokat, illetve ellensúlyozná a nyugati szankciókat.

2000 óta nem látott mélypont jöhet

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a Bloombergnek arról beszélt, hogy recesszióba kerülne az orosz gazdaság, ha 60 dollárig csökkenne a kőolaj ára. A miniszter szerint arra kell felkészülni, hogy az energiahordozó ára jövőre 80 és 90 dollár között mozog majd. 

Alekszej Vegyev orosz gazdasági miniszterhelyettes szombaton azt mondta, hogy 0,8 százalék lehet az idei orosz gazdaságnövekedés. A Reuters által megkérdezett elemzők várakozásainak átlagában és az orosz jegybank becslései még ennél is szerényebb, 0,3 százalékos bővüléssel számolnak, ami 2000 óta a leggyengébb növekedési mutató lenne.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az orosz gazdaság 0,8 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első negyedévben 0,9 százalék, a másodikban 0,8 százalék, a harmadikban 0,7 százalék volt a bővülés üteme éves szinten.