Nagyon belejöttünk a vásárlásba

2014.11.26. 09:06 Módosítva: 2014.11.26. 09:24
Tovább bővült Magyarország kiskereskedelmi forgalma, idén szeptemberben már 4,5 százalékkal, az év első kilenc hónapjában 5,1 százalékkal erősödött az ágazat az egy évvel korábban mértekhez képest.

Idén szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kereskedelemben 5,9 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben még nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal emelkedett az értékesítés (közben sokkal olcsóbb lett a benzin, azért). Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és az internetes kiskereskedelem forgalma (folyó áron) 35 milliárd forinttal volt több szeptemberben, mint egy évvel korábban.

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, Glattfelder Béla szerint hazánk európai uniós összehasonlításban is jól teljesít: a 4,5 százalékos növekedéssel ismét Európa élmezőnyében vagyunk, a hazai növekedés üteme jóval meghaladja az 1 százalékos uniós átlagot. A háztartások fogyasztásának élénkülését segítette az infláció alacsony szintje és a magas fogyasztói bizalom. Emellett a rekordszintű foglalkoztatás, a reáljövedelmek bővülése és a rezsicsökkentés is támogatta az erősödést. 

És még az ipari termelés is olcsóbb lett

Az előző négy havi emelkedés után októberben csökkentek az ipari termelői árak, 0,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint szeptemberben, de 0,7 százalékkal meghaladták a tavaly októberi árszintet.