Egyesülhet a Vodafone és a UPC

2014.12.01. 09:42

A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a Vodafone a Liberty Global nevű kábelszolgáltató felvásárlását fontolgatja. A Liberty Global a magyar UPC anyavállalata, ezért a magyar Vodafone-t is érintené az üzlet – írja a Portfolio.

A tárgyalások az utóbbi napokban élénkültek fel a Vodafone-nál, azt követően, hogy kiderült, a BT Group egyeztetéseket folytatott az EE vagy az O2 esetleges felvásárlásáról.

A Liberty Global azért lehet vonzó célpont a Vodafone-nak, mert jól kiépített kábelszolgáltató infrastruktúrája van sok európai országban. A cég megvásárlásával a társaság az Egyesült Királyságban megszerezné a Virgin Mediát, amely nagyjából az ország felét lefedi szolgáltatásával. Ez pedig javítaná a Vodafone pozícióját ebben a szegmensben, azt követően, hogy 2012-ben megvásárolta a Cable & Wireless nevű céget.

A lap szerint a Vodafone már az év elején megkörnyékezte a Virgin Mediát egyesülés tárgyában, de az ár miatt nem született akkor megállapodás.

A felvásárlás egyébként nem lenne idegen a Vodafone-tól, mely legutóbb a spanyol Ono és a német Kabel Deutschland kábelszolgáltatókat is megvásárolta. A cél vezetékes szolgáltató infrastruktúra kiépítése Európában, vagy házon belül, vagy felvásárlások révén.

Az említett vállalatok egyesülésével egy olyan kommunikációs nagyhatalom jönne létre, melynek éves árbevétele meghaladná a 80 milliárd dollárt. A versenyfelügyelet részéről viszont könnyen aggályok merülhetnek fel, főként azokban az országokban, ahol mindkét szolgáltató már a piacon van. Németországban például a Vodafone és a Liberty is a kábelszolgáltatásban versenyez.