Megéri a horvátoknak nálunk vásárolni

2014.12.03. 17:32

Fellendült a forgalom a határmenti településeken, még Pécsre is megéri átjönni a horvátoknak élelmiszerért, a szerbek viszont inkább műszaki cikkekért járnak át Magyarországra – írja a Bama.hu.

Bár még messze vagyunk a kilencvenes évek eleji szinttől, az uniós csatlakozás óta a horvátok egyre gyakrabban járnak Magyarországra bevásárolni, mivel az élelmiszer sokkal olcsóbb nálunk, ráadásul a csatlakozás óta még a vámok sem drágítják a bevásárlást.

Nem csak a horvátoknak vonzóak a magyar élelmiszerárak: a szerb boltoknál is olcsóbbak a magyarok, ha élelmiszerről van szó, így a Vajdaság nyugati részéről is megéri átjönni Baranya megyébe. A Szerbiából érkezőknek nem az étel és az ital, hanem a műszaki cikkek érik meg igazán, mert visszaigényelhetik az áfát, és 300 euró felett vámot sem kell fizetniük.

Bár korábban jellemző volt, hogy a magyarok jártak át tankolni Horvátországba, mostanában már Magyarországon olcsóbb a gázolaj és a benzin is, de még nem annyival, hogy igazán megérje átjönni tankolni. Üzemanyag-turizmus ezért még nem alakult ki, viszont az jellemző, hogy ha a horvátok átjönnek vásárolni, akkor inkább itt tankolnak, mint otthon.