Tényleg az államé lesz a Budapest Bank

2014.12.03. 09:58 Módosítva: 2014.12.03. 09:59

Eldőlt, hogy a magyar állam vásárolja meg a Budapest Bankot – írja a Népszabadság. A kormány és az amerikai GE-csoport pénzügyi üzletága, a GE Capital megállapodott, és ahhoz, hogy az adásvételi szerződést is aláírják, mindössze egy, lényegében már formális kormánydöntésre van csupán szükség. A Budapest Bank nem kommentálta az értesülést. 

A pénzintézet eladásáról korábban már többször is lehetett hallani, legutóbb november közepén a 444.hu számolt be arról, hogy állami kézbe kerülhet a pénzintézet, s a hírportál információját akkor a Reuters hírügynökség forrásai is megerősítették.

A Budapest Bank azután került eladósorba, hogy a GE-csoport pénzügyi üzletága leépítéséről döntött. A skandináv érdekeltségeket nyáron eladták a spanyol Banco Santandernek, míg most a lengyel BHP-re keresnek vevőt (a kérők között lapinformációk szerint az OTP is ott van), míg az amerikai fogyasztói pénzügyi részleget tőzsdére vitték.

A Budapest Bank egyidős a magyarországi kétszintű bankrendszer kialakításával, a bank 1987 óta nyújt pénzügyi szolgáltatásokat lakossági és vállalkozói ügyfeleinek.