Mentegetőznek Norbiék

Updatereggeli108
2014.12.04. 15:30

Megbírságolta 15 millió forintra a 2011 és 2013 közti átverős reklámjaiért Schobert Norbiék akkori Update-es cégét a GVH.

Négyféle átverés

A versenyhivatal négy csoportba sorolta azokat a gyanús állításokat, amikkel megpróbálták eladni Norbiék az ételeiket:

1. betegség megelőzésére, gyógyítására, kezelésére vonatkozó állítások, például „Cukorbetegek is élvezhetik nem csak az ízét, hanem a kedvező hatását is: lassú vércukor emelkedés.”,

2. egészségre vonatkozó állítások, például „az Update termékek az egészségmegőrzésében segítenek”,

3. a termékek összetételére vonatkozó állítások, például „Nem 30%-kal, hanem 50%-kal csökkentett szénhidráttartalmú!”,

4. piacelsőségi állítások, például „Ráadásul az egész világon csak az Update pékáruk rendelkeznek fogyáshoz, diabéteszhez elismert klinikai vizsgálattal.”, 

A GVH megállapította, hogy ezek mindegyike hazugság volt vagy jogszerűtlen. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy sok fogyasztót értek el, közöttük nem egy kiszolgáltatott, sokszor egészségügyi problémákkal küzdő embert verhettek át, ráadásul az érintett gyógyhatásúnak tartott ételek bizalmi termékeknek is számítottak.

Enyhítő körülményként pedig, hogy a franchise idővel módosította a reklámjait és elkezdtek érdeklődni aziránt, hogy hogyan lehet tényleg gyógyhatásúnak mondani valamit Magyarországon. Plusz a honlapjukra is feltették a felettes hatóság, az OÉTI linkjét.

Schobert Norbi és felesége most erre reagáltak annyival, hogy volt egy vizsgálatuk a termékeik pozitív élettani hatásaira , csak azt nem ismeri el az EU.  De ők már dolgoznak azon, hogy elismerje, és ha ez meglesz, akkor utána már jogszerűen mondhatják azt, hogy arra a valamire jó a termékük. A bírság többi okára nem mondtak semmit. 

Visszaesők

Norbi Update-es cégeit többször is megbírságolta a GVH átverős reklámokért. 2008-ban azon akadt ki a GVH, hogy Norbi azt hirdette az Update rendszerről, hogy "tudományosan alátámasztott", amikor GVH pont az ellenkezőjét állapította meg. Norbiék akkor is főleg azzal védekeztek, mint most, hogy már "dolgoznak azon, hogy a módszer hatásossága összességében is bizonyítást nyerjen." De még megpróbáltak azzal is érvelni, hogy a "tudományosan alátámasztott", nem azt jelenti, hogy "tudományosan bizonyított".

2010-ben a szénhidrátmentesség, a cukorbetegek átejtése és az egyedül a Norbiék által megkapott, bizonyos Egészség Világdíj 2009 verte ki a biztosítékot a versenyhivatalnál.