Ebből tényleg vasárnapi zárva tartás lesz

A Fidesz-frakció többségének komoly fenntartásai voltak az üzletek vasárnapi nyitvatartását korlátozó kereszténydemokrata javaslattal szemben, nem is akarták megszavazni, de Orbán Viktor hétfőn beült a képviselőcsoportba. Az eredmény az lett, hogy majdnem mindenki meggondolta magát. A fideszesek attól tartottak, hogy a hétvégi boltstopot később a választók még leverik a párton. Az egész ügyet többek szerint elindító CBA-lobbihoz azonban nem akart senki asszisztálni. Orbán Viktor személyes jelenléte kellett ahhoz, hogy a Fidesz parlamenti frakciója a hét elején megszavazza a vasárnapi munkavégzést korlátozó javaslatot. Sőt, már felmerült a vasárnapi munkavégzés további korlátozásának lehetősége is.

Már csak a munka törvénykönyvét kell módosítani, és mehet is a Parlament elé a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslat - értesült az Index fideszes parlamenti forrásból. A javaslatot várhatóan még pénteken éjfélig benyújtják. 

Úgy tudjuk, végül nem az eredeti kereszténydemokrata javaslat lesz a befutó, ami kedvezett volna a többségében 400 négyzetméternél kisebb üzleteket működtető, főként magyar láncok tulajdonosainak, hanem Rogán Antal javaslata. Ennek a lényege, hogy mérethatártól függetlenül minden bolt zárva kell tartson vasárnap, kivéve a családi vállalkozók üzleteit, ahol a tulajdonos mellett legföljebb a rokonok dolgozhatnak. Információink szerint itt az lesz az eltérés az eredeti KDNP-s javaslathoz képest, hogy abban még 50 százalék feletti tulajdonrész esetén mondhatta valaki családi kézben levőnek a boltot, ezt a korlátot most 20 százalékra mérséklik.

Úgy tudjuk, a törvényjavaslat mostani verzióját a nagyobb külföldi láncok sem utasítják olyan elemi erővel. A rendelkezés ugyan továbbra is hátrányosan érinti őket, de nagyjából az a konszenzus, hogy így legalább a kisebb boltokat működtető versenytársaikat sem hozzák egyoldalúan kedvező helyzetbe.

A trafik sem lett kivétel

Az Index információi szerint a kormánypárt képviselői között hétfőn reggel még többségben voltak azok, akik nem tartották jó ötletnek a KDNP által forszírozott boltbezárásokat. A fideszesek nagyobb része úgy vélte, hogy semmilyen ideológiai érdek nem fűződik a javaslathoz. A választók többsége a személyes döntési szabadságát korlátozó intézkedésként fogja megélni, hogy a hétvégeken nem intézheti az utóbbi évtizedekben megszokott módon az ügyeit.

A képviselők komolyan tartottak attól, hogy ezt visszalépésként fogják megélni az emberek, ami jelentősen csappanthatja a párt támogatását is.

Úgy tudjuk, hogy több fideszes azt is kifogásolta, hogy a korlátozás az eredeti javaslat szerint nem vonatkozott volna a dohánytermékeket árusító trafikokra, így az „ellátásbiztonságra” hivatkozva nemcsak a családi cégek, hanem a fizetett alkalmazottakkal működtett üzletek is kinyithattak volna.

Úgy tudjuk, hogy a korábbi botrányok miatt a frakcióelnökségben is felvetették, hogy a trafikok kivételezett helyzetével újabb támadási felületet adnának a Fidesz ellen, így végül maga Lázár János is belement, hogy a dohányelárusító helyeket hasonló megítélés alá vegyék, mint a boltokat.

A CBA-t látták mögötte

Szintén csökkentette az ötlet népszerűségét, hogy számos fideszes a CBA-s lobbizás sikereként könyvelte el, hogy a KDNP több év után ismét bedobta a javaslatot.

Az értesülésről megkérdeztük a CBA-t is, a cég kommunikációs vezetője Fodor Attila elmondta, hogy visszautasítjuk ezt a vélekedést, teljesen egyértelmű, hogy a törvény a KDNP kezdeményezése, amit a CBA, a Coop és a Reál csak azért támogat, mert a munkavállalóik 87 százaléka egy kérdőíves felmérésen azt a választ adta, hogy támogatná a vasárnapi nyitva tartás korlátozását.

Ez nekik elég a kezdeményezés támogatásához, amihez a CBA-nak nincs köze. Fodor azt mondta, hogy a magyar üzletláncok ennek a döntésnek nem haszonélvezői, hiszen ezen üzletek döntő többségének is be kell zárni, ha a törvényjavaslat hatályba lép. Ennek az az oka, hogy csak a boltok pár százaléka működik kizárólag családtagok közreműködésével. Fodor emlékeztetett, hogy nem csak a Rogán-féle, hanem már az eredeti KDNP-s javaslatban is szerepelt, hogy alkalmazottakat a 400 négyzetméteresnél kisebb boltokban sem lehet foglalkoztatni, kizárólag családtagokat.

Meg vagyunk győződve arról, hogy a lépés bevezetésével nem csökkene a boltok forgalma, mert a forgalmat nem a nyitva tartás, hanem a jövedelmek határozzák meg. A CBA vállalja, hogy nem lesz elbocsátás, és a munkavállalók bérét sem csökkenti. A szakképzett dolgozókból eleve hiány van.

A fideszesek kérték 

A fideszes képviselők tehát ennek ellenére kérték, hogy módosítsák a Semjén Zsolték által benyújtott kezdeményezés feltételrendszerét, és kerüljön ki belőle az, hogy a tiltás csak a 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiséggel rendelkező boltokra vonatkozzon. 

Korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is azt nyilatkozta az Indexnek, hogy még a gyanúját is szeretnék elkerülni annak, hogy bármelyik üzletláncnak kedveznének. Ezért első körben az a megoldási javaslat született, hogy 150-200 négyzetméterre viszik le a korlátozás alsó határát. De végül, hogy jogilag ne lehessen belekötni, kivettek minden méretbeli korlátozást. A végső döntés az lett, hogy kizárólag a családi fenntartásban üzemelő boltok maradhatnak nyitva vasárnap.

A választókat irritáló részletek kiküszöbölése ellenére sem volt lelkes a frakció, Orbán Viktor azonban egy hosszabb beszéddel kelt a javaslat pártjára a képviselőcsoport ülésén. A miniszterelnök szerint a vasárnapi munkavégzés korlátozása olyan szociális, sőt baloldali intézkedés, amelyre büszke lehet a párt. Ráadásul a vásárlói szokások átalakításával a családi üzleteket hozzák helyzetbe. Úgy tudjuk elhangzott az is, hogy a javaslattal nem állnak meg itt: felmerülhet a vasárnapi munkavégzés további, a kereskedelmi szektoron túli korlátozása is. Frakción belüli forrásaink szerint ezt úgy kell érteni, hogy például az ipari és szolgáltató szektorban is megvizsgálják a vasárnapi foglalkoztatási tilalom lehetőségét, de ez egyelőre csak ötlet és lehetőség szinten merült fel. 

Orbán jelenlétében is többen érveltek a javaslat ellen, de végül alig néhány ellenszavazat és tartózkodás mellett megszületett a döntés.