Jövő októbertől zárhatják be a nyugdíjpénztárakat

2014.12.11. 14:12

2015 októberében búcsúzhatunk el a magánnyugdíjpénztáraktól, ha a tagok az azelőtti hat hónapban nem aktivizálják magukat, és kezdenek el tagdíjat fizetni. Erről szól a törvényalkotási bizottság javaslata, amellyel a költségvetést megalapozó törvényt egészítenék ki. A módosító javaslatban kimondják, hogy a pénztár jogutód nélküli végelszámolására vonatkozó hat hónapos szabályt először 2015. szeptember 30. után kell alkalmazni.

Mint ismert, be kell zárni azt a pénztárat, ahol a vizsgálat előtti hat hónapból volt legalább két olyan, amikor a tagok kevesebb mint 70 százaléka fizetett tagdíjat. A bizottság friss javaslata most megerősíti azt a korábbi hírt, miszerint ezt a szabály nem visszamenőleges hatállyal vezetik be januártól, hanem hagynak időt a pénztáraknak a felkészülésre.

Az ötletet ellenzők szerint a kormány ezt csak azért találta ki, hogy a pénztárak maradék 200 milliárdjára is rátehesse a kezét, a kormány állítja, a tagok érdekében van szükség a szabályra, és nem a pénzek átvétele a cél.

Varga Mihály miniszter korábban egyenesen álnyugdíjpénztáraknak nevezte a megmaradt kasszákat, amelyeknek a tagdíjat tisztességesen fizető tagjai hiába számítanak járadékra, nem fizető társaik miatt végül hoppon maradnak. Pillanatnyilag tehát úgy tűnik, egy lehetőségük maradt a pénztáraknak a megmenekülésére, ha a tagok aktivizálják magukat, és elkezdik rendesen fizetni a tagdíjat.